Peelings, alles wat je weten moet

Het is herfst en dat betekent dat het peeling-seizoen weer geopend is! Bij ons staat alles dan ook in het teken van peelings. we hebben ze in allerlei soorten en maten, voor elk huidprobleem en van heel mild tot heel intensief. Omdat we veel vragen krijgen hoe een peeling werkt en wat dat dan met de huid doet, deze keer een uitgebreide uitleg over wat een peeling doet en wat je ervan kunt verwachten.

Soorten peelings

De term ‘fruitzuurpeeling’ komt je vast wel bekent voor. Dit zijn Alpha Hydroxy Zuren (Acids) Oftewel AHA’s. Glycolzuur, melkzuur en amandelzuur vallen hier bijvoorbeeld onder en deze zijn in water oplosbaar. Salicylzuur valt onder de Beta Hydroxy Acids en is in vet oplosbaar, wat deze peeling heel geschikt maakt bij acne! Ook maken wij gebruik van een speciale kruidenpeeling, vaak ook in combinatie met een fruitzuurpeeling voor een extra intensief effect.

Afhankelijk van de concentratie van de peeling en van de zuurgraad, is de peeling sterker of minder sterk. In de regel kun je stellen: hoe lager de pH waarde van de peeling, hoe dieper de peeling in de huid kan trekken.

Wat doet een peeling

Een peeling is een zuur. Dit betekent dat we een gecontroleerde ‘verbranding’ van de huid bewerkstelligen. Dit klinkt enger dan dat het is. Wij gebruiken alleen zeer hoogwaardige peelings en hebben door onze opleidingen heel veel kennis hoe we te werk moeten gaan. Ik zou echter wel afraden om zelf, zonder enige uitleg of wat dan ook, een peeling op je huid aan te brengen.

De peeling veroorzaakt een reactie in de huid op meerdere fronten; de laag aan dode huidcellen wordt losgemaakt en verwijderd. Dit zorgt voor een instant gladdere huid. De celdeling in de diepere huidlagen wordt geactiveerd, waardoor de huid actief wordt/blijft en de huid ook glad blijft. Het vermindert de werking van de pigmentcellen, waardoor pigmentvlekjes oplichten. Afhankelijk van hoe diep de peeling in kan werken, stimuleert het ook de aanmaak van collageen in de lederhuid.

Na de peeling

Het is echt geheel afhankelijk welke peeling we gebruikt hebben én hoe je huid hierop reageert, hoe je huid eruit ziet na de peeling. Meestal is direct na de peeling de huid heel mooi! Soms een klein beetje rood. In het geval van de kruidenpeeling is het de bedoeling dat je huid echt goed rood is!

Is de uren na de peeling kun je voelen dat je huid aan het werk is. De een ervaart het als gloeien, de ander als warmte, weer een ander voelt een wat koelere sensatie.

Afhankelijk van de hoeveelheid dode huidcellen die je hebt, gaat je huid meer of minder vervellen in de dagen na de peeling. Dit kunnen wij niet voorspellen. Je huid bepaalt echt zelf hoeveel er af moet. Gaat je huid niet vervellen? Geen nood! Dat wil alleen maar zeggen dat je heel weinig dode huidcellen had. De peeling werkt wel gewoon!

Verplicht: SPF!!

Hoewel wij eigenlijk nooit zeggen dat je iets móét doen, is het na een peeling wel verplicht om een SPF te gebruiken. Ook al regent het, is het bewolkt of ligt er sneeuw, er is altijd UV-straling in de lucht en je huid is dunner én actiever na een peeling. Dus moet je na een peeling minimaal twee weken elke dag een SPF 30 smeren. En extra wanneer je naar buiten gaat, want een SPF werkt maar twee uur actief.

Peeling, voor iedereen goed!

Een peeling is echt een van onze favoriete behandelingen! Omdat ze een heel mooi resultaat geven en het bij bijna iedereen toegepast kan worden!

Een greep uit de huidproblemen waarbij een peeling geschikt zou zijn:

  • grove poriën
  • grauwe huid
  • pigmentvelkjes
  • acne
  • acne littekentjes
  • rosacea
  • rimpeltjes
  • preventief tegen huidveroudering
  • droge huid
  • vochtarme huid
  • gevoelige huid

Je ziet misschien wel waarom wij dol zijn op peelings; vrijwel iedereen kan het ondergaan!