We ontkomen er niet aan; vanaf ongeveer je 25e zijn de eerste tekenen van huidveroudering te zien. Gelukkig zijn het dan nog maar fijne lijntjes, maar om te voorkomen dat dit diepere rimpels worden en om huidverslapping te voorkomen, kun je zelf maatregelen nemen. Een van die maatregelen is het innemen van collageen. Maar waar moet je op letten bij het innemen van collageen? Dat lees je in deze blog!

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit. Er bestaan verschillende soorten collageen en het bevindt zich overal in het lichaam. In je huid bevinden zich ook verschillende soorten collageen. Dit zorgt voor de stevigheid, volume en goede verbindingen tussen de huidlagen.

Waar we in de huid vooral mee te maken hebben is collageen type I en type III. Naarmate we ouder worden neemt zowel de productie van collageen af, als de kwaliteit van het collageen. Door een collageensupplement in te nemen, kun je het collageen in je huid aanvullen en versterken.

Collageensupplement

Er zijn ontzettend veel collageensupplementen op de markt. Ik vind het heel interessant om ze te onderzoeken en te kijken wat er nou precies inzit en in welke hoeveelheid. Want dáár zit ‘em nou net de kneep. Het gaat niet alleen om het collageen zelf, maar ook om de hoeveelheid per dosering en de verdere stoffen die erin zitten. Daar ga ik je meer over vertellen!

Ten eerste het collageen. Belangrijk is dat dit de juiste soort is. In supplementen wordt gebruik gemaakt van rundercollageen en viscollageen. Rundercollageen herkent je lichaam niet en moet eerst omgezet worden in bruikbare stukjes voor het lichaam. Bij dit omzetten gaat er veel verloren en de werking op de huid is dan ook te verwaarlozen.

Viscollageen is qua moleculaire structuur identiek aan menselijk collageen en is dus beter om in te nemen. Je lichaam herkent het en kan het meteen opnemen en gebruiken. Dit is dan ook de ideale vorm voor huidverjonging.

Hoeveelheid

De hoeveelheid die je in moet nemen om resultaat te krijgen – en daar bedoel ik mee: een huidverjongend resultaat, want omdat collageen overal in je lichaam aanwezig is, zal het ook resultaat geven op je bloedvaten, spieren, pezen, organen etc., maar in deze blog richten we ons op collageeninname voor huidverjonging- is minimaal 4 gr. Ideaal is 6 gr. Dat is best een hoeveelheid en daarmee vallen eigenlijk alle pillen af. Hier zou je er dan zoveel van in moeten nemen per dag, dat het niet leuk meer is!

Een poeder is dan ook prettiger bij deze hoeveelheid collageen. Dit meng je met water of sap en neem je heel gemakkelijk in.

Hulpstoffen

Naast viscollageen is het fijn als er nog wat andere stofjes in je supplement zitten. Dit helpt bijvoorbeeld bij het opnemen in de darmen, bij het daadwerkelijke aanmaken van het collageen in de fibroblasten, bij het immuunsysteem etc.

Zo is het heel fijn als er lactoferrine in zit. Dit is een stofje dat de darmwand herstelt. Dit is namelijk bij veel mensen aangetast (door stress bijvoorbeeld) en zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen. Spijsverteringsenzymen zorgen voor een betere passage in de maag, want naarmate je ouder wordt, nemen ook je spijsverteringsenzymen af.

Vitaminen -B, C en D- zijn belangrijk bij het maken van collageen in de huid, evenals antioxidanten die je cellen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan astaxantine, curcumine, resveratrol, lycopeen. Daarnaast zijn ook bepaalde mineralen belangrijk: calcium, magnesium, koper, mangaan, selenium en zink bijvoorbeeld.

Wat ook fijn is in je collageensupplement is de toevoeging van hyaluronzuur, dit geeft een vochtboost en ceramiden. Ceramiden zijn lichaamseigen stofjes die de barrière van je huid helpen herstellen. Je huid wordt er gladder van.

Bovenstaande ingrediënten zorgen ook nog eens voor een ontstekingsverlagende werking. Omdat onder invloed van bijvoorbeeld stress, de ontstekingswaarden in het lichaam omhoog gaan en helaas, dit breekt je collageen af.

Compleet

Zo zie je dat er wel wat bij komt kijken! Ik vond het zelf een hele studie om het juiste supplement te vinden. Hoewel er meerdere merken zijn die prima kwaliteit leveren, was er een merk die er voor mij bovenuit sprong. Deze heb ik eerst zelf uitgebreid getest (dit vind ik overigens geen straf hoor 😉 )

Ik wil jullie alleen het allerbeste bieden. Daarom werk ik alleen met het collageen van Sckin nutrition. Dit bevat alles wat je nodig hebt in een goed collageensupplement.

Wat je kunt verwachten

Wanneer merk je nou verschil als je collageen in gaat nemen. Natuurlijk is dit per persoon verschillend. Dit hangt af van de basisconditie/gezondheid van iemand. Heb je een achterstand, dan zal je lichaam eerst die achterstanden gaan aanvullen. Dit omdat dit voor het lichaam belangrijker is dan rimpels opvullen. Dit is ook de reden waarom je een hoge dosering nodig hebt. Anders blijft er niets over voor de huid.

De werking van bijvoorbeeld het hyaluronzuur en de ceramides kun je al binnen een week ervaren; je huid wordt gladder en zachter en bovendien minder droog. Ook kun je merken dat je darmen beter werken. In collageenscans is te zien dat de werking van collageen, dus het dikker en voller worden van de huid, binnen drie maanden zichtbaar is. Collageen opbouwen duurt wel wat langer, dat is helaas niet van de een op de andere dag gebeurd. Daarom is het fijn om langere tijd collageen in te nemen voor een optimaal resultaat.

Hoe neem je collageen in

Het collageensupplement innemen is heel gemakkelijk. Omdat het een poeder is, meng je een afgestreken maatschep poeder met bijvoorbeeld water, sinaasappelsap of in je smoothie. Er zit een lichte sinaasappelsmaak aan. Aanbevolen is om het in de morgen in te nemen, omdat het een beetje energieverhogend werkt. En dat is niet zo handig vlak voor je bed gaat, bijvoorbeeld 🙂

Dagelijks innemen van collageen verbetert je huid, maar ook de effecten van je behandelingen. Doordat je huid alle stofjes ter beschikking heeft, zal een behandeling veel beter aanslaan!

Heb je vragen over je huid, collageen of wil je weten of een collageensupplement ook iets voor jou is, neem dan contact met me op: kantoor@beautiful-balance.nl. Ik help je graag!

Beauty groet, Eva.