Ik krijg deze vraag heel vaak gesteld. Zowel van onze klanten die ons HuidCenter bezoeken, als van mensen privé. En ik snap dat heel goed! Want zeg nou zelf, het klinkt natuurlijk heel veelbelovend: slik collageen en je krijgt een jongere huid. En vaak als dit soort beloften worden gedaan, is het te mooi om waar te zijn. Tijd dus om eens wat dieper in de collageensupplementen te duiken!

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit waaruit heel veel weefsels in je lichaam zijn opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan botten, pezen, bloedvaten en het zit dus ook in je huid.

Er zijn verschillende soorten collageen en in je huid zorgt collageen voor stevigheid. Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van collageen af en worden de cellen die collageen aanmaken, de fibroblasten, wat luier of sterven af.

Om een stevigere huid te krijgen is het dus nodig dat de huid voldoende bouwstoffen krijgt om collageen te kunnen maken en moeten de fibroblasten wakkergeschud en aan het werk gezet worden.

En daar komt een collageensupplement om de hoek kijken!

Collageensupplement

Een huid bouwt zich op met de bouwstoffen die jij eet. Eiwitten worden gebruikt voor de aanmaak van collageen. Alleen als we een huid willen verjongen, omdat deze verslapt is en rimpeltjes vertoont, dan heb je wel heel veel eiwitten nodig om verjongend te kunnen werken. Dit haal je eigenlijk niet uit je voeding, tenzij je 20.000 caloriën per dag kan eten aan bijvoorbeeld vissenhuid ed.

Een goed collageensupplement bevat dus de juiste hoeveelheid collageeneiwitten om je huid op te knappen en er voller en jonger uit te laten zien.

Maar wat is een goed collageensupplement?

Al sinds 2009 hou ik me bezig de binnenkant van de huid. We kunnen aan de buitenkant wel van alles willen met die huid, een huid bouwt zich op aan de binnenkant. Wat je aan de buitenkant ziet, heeft zijn oorsprong aan de binnenkant van de huid.

Ik denk dat wij in die tijd een van de eerste salons in Nederland waren die zich in supplementen voor de huid ging specialiseren. Nu is het gelukkig al veel gebruikelijker om ook aan de binnenkant van je lijf te denken!

Ik heb in deze 11 jaar dan ook veel supplementen gezien en getest. En weet dan ook wat belangrijk is in een goed collageensupplement.

Allereerst de vorm. Dit moet viscollageen zijn. Viscollageen is op moleculair niveau gelijk aan het collageen in de huid en past dus in je eigen huidstructuur. Er zijn ook collageensupplementen op de markt op basis van rundercollageen, maar omdat dit moleculair niet overeenkomt, moet je lichaam zoveel moeite doen om dit collageen passend te maken, dat de werking al snel verloren gaat en het voor je huid nauwelijks effect heeft. Rundercollageen herken je bijvoorbeeld aan het woord ‘bouvine’.

Dus ten eerste moet het viscollageen zijn en ten tweede de juiste hoeveelheid. Leuk al die supplementen, maar als de dosering te laag is heeft het geen enkel effect voor het verjongen van je huid.

Je huid is een sluitpost van je lichaam. Wij willen graag dat onze huid er zo lang mogelijk fris en fruitig uitziet, maar voor je lichaam is dat natuurlijk geen prioriteit. Die vindt de bloedvaten, hersenen en organen veel belangrijker. Is de dosering dus te laag, dan gaat alles daar naar toe en heeft je huid er niets aan.

Gebruik je de juiste dosering, dan zul je binnen een paar dagen al iets aan je huid merken!

Een juiste dosering is minimaal 4000mg. per dosering. Maar het liefst, voor het mooiste en snelste resultaat 6000mg. In al die jaren dat ik me met collageensupplementen bezig hou en me erin verdiept heb, is dit de meest effectieve dosering gebleken!

Gebruik collageen ook voor een langere periode; slik je het een maand, dan is het tekort nog niet aangevuld en kan je huid nog niets opbouwen. Vaak zie je wel al snel resultaat, maar heb je minimaal drie maanden nodig om je achterstand weg te werken. (Afhankelijk van je lichamelijke conditie)

Welke stoffen zitten er nog meer in?

En heel belangrijk voor de werking van je collageensupplement: welke stoffen zitten er nog meer in?

Collageen werkt het beste als er ook andere stoffen in zitten die elkaar ondersteunen en de werking versterkt. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C en D3, maar ook aan mineralen en antioxidanten. Maar wat ik nog voorheen nog niet eerder tegenkwam: spijsverteringsenzymen!

Boven de veertig neemt het aantal spijsverteringsenzymen af, waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Deze ben ik alleen tegengekomen in de supplementen van Sckin Nutrition! Hierdoor wordt het collageensupplement veel beter door je lichaam opgenomen en gaat er minder verloren in het spijsverteringsproces.

Wanneer kun je een collageensupplement innemen?

Natuurlijk ligt het voor de hand om een collageensupplement in te nemen bij huidverslapping en/of rimpels, of wanneer je dit zoveel mogelijk wil voorkomen, maar er zijn ook andere indicaties waarbij een collageensupplement voor prachtige resultaten zorgt:

Denk hierbij aan: cellulite, intensieve behandelingen, bij ziekte en herstel (bijvoorbeeld na een operatie), bij ouderen om vitaal te blijven, als je intensief sport, bij zwaar lichamelijk werk, als je zwanger bent, bij brandwonden.

Hoe gebruik je een collageensupplement?

Het gebruik van een collageensupplement is heel eenvoudig! Wij werken met het beste merk dat er op dit moment verkrijgbaar is: Sckin Nutrition. Hierbij is het collageen in een poedervorm. Dit heeft o.a. als voordeel dat de dosering heel hoog kan zijn, zonder dat je 10 pillen in hoeft te nemen. Het is een poeder met een heel licht sinaasappelsmaakje. Je mengt dit eenvoudig met wat water of sap, of doet een schepje in een smoothie.

Ikzelf start altijd mijn dag en een schepje collageen en een schepje Super Greens. Dit gooi ik bij elkaar, doe er een beetje water bij en drink het op. Een super start van de dag!

Om terug te komen bij de titel van deze blog: werken ze nou echt? Wanneer je de juiste dosering en vorm neemt, heb ik in die 11 jaar nog nooit gezien dat het niet werkte! Wij werken altijd met voor- en na foto’s en de resultaten liegen er niet om!

Wil jij weten of een collageensupplement ook iets voor jou is, wij hebben een speciale test die je in kunt vullen, zodat je weet of je collageen nodig hebt en hoeveel!