Crème in pot of tube

Het is een discussie die zo af en toe weer eens oplaait. Is het nou beter dat je crème in een pot of in een tube zit? Er zijn voor beide voorstanders, al dan niet met een marketingtechnisch vooroordeel 😉 In deze blog zal ik je vertellen wat nou wel en wat nou geen onzin is.

Pot versus tube

Waar het de meesten om gaat is dat je een pot openmaakt, er zuurstof bij komt en je met je vinger in het product zit en dit zou de crème niet ten goede komen. Maar is dit wel zo? Of zijn het vooral diegenen die zelf tubes verkopen die dit roepen?

Gelukkig hebben we in Europa hele goede wetten wat betreft cosmetica. Zit je crème in een pot, dan kun je ervan uitgaan dat er voldoende conservering in zit, zodat je crème gewoon zijn werking behoudt. Er zit altijd conservering in, omdat het grootste gedeelte van jouw crème uit water bestaat en dat beschimmelt nou eenmaal snel. Dit is niet slecht voor je huid, ondanks dat sommigen van wel beweren. Door de strenge eisen van de cosmeticawet, is dit gewoon veilig in gebruik.

Je kunt er dus gewoon van uitgaan dat wanneer je een crème in een pot hebt, je deze gewoon veilig en zonder problemen kunt gebruiken, voor wat betreft de houdbaarheid.

Een tube of pompflesje  is natuurlijk aan reuzehandig, maar ook hier zitten conserveringsmiddelen in, anders loopt je crème na een week vanzelf de prullenbak in! Soms is ook de consistentie van een crème te dik om door de opening van een tube of pompje te passen. Dan moet het wel in een pot.

Maar is een pot werkelijk zo onhygiënisch?

Ik vind van niet! Je wast voordat je je huid gaat verzorgen je handen en vervolgens ga je je gezicht reinigen (met milk dat je met je handen aanbrengt). Je handen zijn dus schoon op het moment dat jij je crème uit het potje haalt. Ook raak je met je vinger niet of nauwelijks de crème die in de pot achterblijft. Je haalt er een lik uit en je vinger raakt datgene dat je eruit haalt. Niets aan de hand dus!

Een spateltje dan?

Nee, liever niet. Mijn ervaring is dat spateltjes onhygiënischer zijn dan je handen. Spateltjes hoor je óf weg te gooien, óf te desinfecteren na ieder gebruik. Maar dat doet niemand! Meestal worden die op de wasbak neergelegd of in een bakje, waar er zich dan juist bacteriën kunnen vormen door de lekker vochtige temperatuur in de badkamer.

Als je je handen wast voorafgaand aan je huidverzorgingsritueel en daarna je huid reinigt, zijn je handen schoon genoeg!