Droge huid door de zon

We blijven nog even in de vakantiestemming met onze blogs. En een veel gehoorde klacht in de vakantieperiode is dat je huid zo droog kan worden door de zon. Hoe komt dit en wat kun je er aan doen? Je leest het hier!

Hou komt het dat je een droge huid krijgt door de zon?

Onder invloed van UV-stralen verdikt je huid zich. Het bovenste laagje van je huid, de opperhuid, bestaat voor een groot gedeelte uit dode huidcellen. Omdat je huid zich wil beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen, beschermt het zich door ervoor te zorgen dat er meer dode huidcellen ontstaan. Het houdt als het ware de huidcellen veel langer vast. Hierdoor ontstaat er een dikker laagje aan dode huidcellen die perfect beschermen. Dit dode huidlaagje heeft een beschermingsfactor die te vergelijken is met SPF 40!

Maar, door dit dode huidlaagje wordt ook je huid wat droger. De meeste huiden zijn al wat droog van zichzelf. Dit komt omdat, door allerlei invloeden, het huidcementlaagje in helemaal in tact is of niet helemaal goed gevormd kan worden. Tussen je huidcellen zit namelijk een laagje aan vetten die een heel mooie bescherming biedt tegen vochtverlies uit de huid en tegen het binnendringen van allerlei andere stoffen van buitenaf. Had je huid er vaak al moeite mee onder normale omstandigheden om voldoende vetten aan te maken, in de zomer met een dikker laagje dode huidcellen is het nog moeilijker om de boel soepel te houden. Tel daarbij zon, zee en chloorwater bij op en het ‘droge-huid-plaatje’ is compleet.

Wat kun je aan die droge huid doen?

Het antwoord is: smeren, smeren en nog eens smeren. Je huid kan het van binnenuit niet bijbenen om vet te houden, dus zul jij dat moeten doen met een goede bodycream of olie. Je kunt ook scrubben, maar doe dat vooral niet teveel. Hierboven las je al dat je huid extra dode huidcellen vast wil houden ter bescherming tegen de zon. Ga je als een malle elke dag scrubben, dan haal je teveel dode huidcellen weg en is ook je natuurlijke bescherming weg. Een keer in de week scrubben is prima. Het is een hardnekkig misverstand dat je eerst moet scrubben voordat je de zon ingaat om mooier bruin te worden. Dit is echt nog een oud fabeltje uit de jaren 90 toen scrubben ‘in’ kwam. Niet teveel scrubben is het advies vanwege die bescherming.

Is er niet helemaal tegenaan te smeren? Zorg ook dat je voldoende goede vetten eet. Je huid bouwt zich namelijk op met de voedingsstoffen die jij eet, dus goede vetten dragen bij aan een gezondere huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan avocado’s, vette vis, olijfolie etc. Je kunt ook visolie capsules innemen van goede kwaliteit.