Droge huid verbeteren

In ons instituut doen we altijd een huidmeting voordat we een behandeling starten. Hieruit blijkt dat veel dames een droge huid hebben. Vrijwel iedereen wil weten wat er te doen is aan een droge huid. In deze blog daarom uitleg over wat een droge huid nu precies is (want vaak wordt er iets anders gedacht) en wat je kunt doen om een droge huid te verbeteren.

Wat is een droge huid

De huid bestaat uit verschillende laagjes. De drie hoofdlagen zijn de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. De droge huid gaat over de opperhuid. Dat is het laagje aan de buitenkant. De opperhuid bestaat ook weer uit vijf verschillende laagjes, met ieder een eigen belangrijke functie.

Van binnen naar buiten schuift een huidcel langzaam op en sterft af naarmate deze meer naar de oppervlakte komt. Onderin leeft de huidcel nog, maar naarmate deze naar boven toe opschuift, sterft de huidcel af. Dit is heel gunstig, want op die manier wordt je huid elke maand vernieuwd. Tijdens dit afsterven en opschuiven gebeurd er iets bijzonders met de huidcel. De inhoud ervan komt vrij en vormt een beschermend laagje. Je kunt dit vergelijken met cement tussen bakstenen, waarbij de bakstenen de huidcellen voor moeten stellen. Hoe beter het cement tussen de stenen aangebracht is, hoe beter het muurtje. Dit geldt ook voor je huid. Hoe beter dit ‘huidcement’ tussen de cellen aanwezig is, hoe soepeler en gezonder de huid.

Echter, bij de meeste mensen is de huid droog. Dit merk je doordat je huid trekkerig aanvoelt, jeukt en misschien wat schilfertjes vertoont. Wanneer je van nature een droge huid hebt (de een heeft nou eenmaal een wat vettere huid, de ander een wat drogere huid) verloopt dit proces niet helemaal goed. Misschien komen er niet genoeg vetten binnen via de voeding. Want de huid voedt zich met wat je eet. Of de huidcellen kunnen niet helemaal goed functioneren omdat de doorbloeding bijvoorbeeld niet optimaal is.

Talg

Nu hoor ik je denken: “maar ik heb wel puistjes/verstoppinkjes” of “mijn huid glimt heel erg. Hoe kun je dan toch een droge huid hebben?

Zoals je net hebt kunnen lezen gaat een droge huid over de huidvetten die van binnenuit komen. Het ‘cement’ tussen de huidcellen. Dit functioneert als beschermingslaagje. Je huid maakt nóg een vet aan, namelijk talg. Dit wordt aangemaakt in de talgkliertjes en komt via de haartjes naar buiten waar het op de huid een beschermingslaagje legt. Heb je een wat sterkere talgproductie, dan gaat je huid inde loop van de dag dus glimmen, want er komt meer talg op de huid te liggen. Dit is dus iets anders. Is je huid van nature droger, dan heb je kans dat de talgkliertjes wat meer geprikkeld raken om de droogte te compenseren.

Wat kun je eraan doen?

Heb je een droge huid? Dan wil je hier misschien wel wat aan doen. Het voelt niet prettig aan en kan op lange termijn jeuk, soms zelfs eczeem én versnelde huidveroudering veroorzaken.

Ten eerste is het belangrijk je huid op de juiste manier te verzorgen. Natuurlijk is er van alles te koop en wordt er van alles verkondigd. Super lastig om tussen de bomen het bos nog te zien. Wij als huidcoach zijn opgeleid om je te begeleiden naar jouw ideale huid. Wat ik persoonlijk erg fijn vind van onze werkwijze ( de hannah-methode) is dat onafhankelijke onderzoeken, veelal door dermatologen in het buitenland, dus die niet bij dit merk betrokken zijn) tonen dat onze werkwijze goed is voor de huid. Onder andere hydrofiel reinigen. Dit houdt in dat je de huid reinigt met een product dat je met water mengt, maar dat niet gaat schuimen. Schuim is echt funest voor het beschermingslaagje van je huid. Maar ook het dagelijks aanbrengen van een goede crème is belangrijk om het tekort van ‘huidcement’ aan te vullen.

Daarnaast is het belangrijk om via je voeding, dagelijks, voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Goede vetten zijn o.a.: avocado, zalm, makreel, kokosolie, olijfolie ( LET OP: niet verhitten, dan oxideert het! Alleen koud eten, bijv. over een salade!) chiazaad, lijnzaad, noten.

Wanneer je dit dagelijks eet, kan je huid ervan verbeteren. Verwacht echter niet dat wanneer je huid gortdroog is, je huid opknapt van af en toe een stukje zalm eten. Belangrijk is om dagelijks voldoende binnen te krijgen én je huid goed te verzorgen.

Heb je advies nodig? Wij meten je huid en kunnen aan de hand van de uitslag van de meting een goed advies geven hoe jij je droge huid kunt verbeteren!