Droge huid, wat te doen?

Wat komen er in dit seizoen veel droge huidjes voorbij in ons instituut! We krijgen dan ook regelmatig de vraag wat er nou tegen te doen is. Daarom een blog over hoe een droge huid ontstaat én wat je er tegen kan doen.

Hoe een droge huid ontstaat

Je huid bestaat uit allemaal laagjes. Deze laagjes hebben allemaal een functie en de belangrijkste functie van de huid is bescherming geven aan het lichaam. Dat doet je huid bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er niet teveel vocht via de huid verdampt. Door middel van een vettig laagje dat in de huidcellen gemaakt wordt, zorgt de huid ervoor dat er niet teveel vocht via de huid kan ontsnappen. Wanneer, door bijvoorbeeld, kou, droge lucht of verkeerde huidverzorging dit vettige en beschermende laagje niet goed intact is, spreken we van een droge huid. Het gaat om een droge huid wanneer er te weinig huidvetten aanwezig zijn en we spreken over een vochtarme huid wanneer er te weinig vocht in de opperhuid aanwezig is. Deze twee hebben een belangrijke samenwerking, want een vochtarme huid kan geen vetten binden en een vetarme huid kan het vocht niet goed vasthouden. Belangrijk is dus altijd om beide aan te pakken!

Eerst vocht!

Een mens heeft harder vocht nodig dan voeding en dat is met je huidcellen hetzelfde! Eerst moet het vochtgehalte op peil worden gebracht vóórdat de huid in staat is vetten vast te houden. De huid hydrateren doe je met een vitamine spray die de huid voorziet van vocht en vitamines. Wanneer de opperhuid voldoende vocht opgenomen heeft, kunnen de vetten die in een crème zitten veel beter opgenomen worden.

Kies een crème die bij je huidconditie past

Nadat je je huid voldoende vocht hebt gegeven, kun je een crème aanbrengen. Kies altijd een crème die bij je huidconditie past! Dit klinkt als een open deur, maar als huidcoach horen wij heel vaak dat mensen een crème gebruiken die eigenlijk niet geschikt is. Omdat ze die crème al jaren gebruiken, omdat het in de aanbieding was, of omdat een vriendin er zo enthousiast over is. Wanneer je niet gebruikt wat geschikt is, zou het kunnen dat je je huid eerder kwaad dan goed doet. Uit onderzoek is gebleken dat 85% van alle huidproblemen veroorzaakt wordt door het verkeerde gebruik van cosmetica!

Daarom werken wij altijd met een huidmeting! Hierdoor kunnen wij exact zien wat je huid nodig heeft! Aan onze HuidBar kun je vervolgens alle producten testen die voor jouw huid geschikt zijn. Zo voorkom je een miskoop.

Laagjes

Het kan zijn dat wanneer je een droge huid hebt een enkel laagje crème niet voldoende is. Het is daarom beter om steeds wat dunnere laagjes over elkaar heen aan te brengen. Dit wordt beter opgenomen dan in een keer een dikke laag!

Reinig je wel goed?

De beste reiniging voor je huid is hydrofiel. Dat wil zeggen: te mixen met water zónder je huid uit te drogen. Afhankelijk van de conditie van je huid en de uitkomst van de huidmeting kun je kiezen voor een milk of een olie. Het grote voordeel hiervan is, is dat je je huid goed reinigt, maar je je huid niet onnodig uitdroogt. De meeste gezichtsreinigers bevatten sodium laureth sulfaat. dit is een stofje dat een product laat schuimen, maar droogt je huid enorm uit. Zeker in dit seizoen is dat too much voor je huid. Het verwijdert ook het beschermlaagje van je huid en wanneer je dat te vaak doet, kan je huid dit niet meer zelf herstellen. Gevolg: een trekkerige huid, rode plekjes, schilfertjes etc.

Advies nodig?

Heb jij advies nodig voor je huid? Maak dan eens een afspraak voor een uitgebreid huidadvies. We bekijken je huid met een speciale huidcamera en meten je huid. Vervolgens kun je alle, voor jouw huid geschikte producten testen, zodat je precies weet wat je nodig hebt en hoe  je de producten moet gebruiken. Je kunt ons bellen op 010-2730609