Epigenetica, een woord dat nu nog niet zo bekend is, maar waar in de toekomst, zeker op het gebied van huidverzorging, veel over gesproken gaat worden. Maar wat is het en nog belangrijker: wat hebben jij en je huid hieraan?

Epigenetica

Wat is epigenetica? We kennen allemaal wel onze genen. Dit is waar we uit zijn opgebouwd en wat jou jou maakt en mij mij. Je krijgt je pakketje genen mee van je ouders. Vroeger dachten we dat we het moesten doen met de genen die we meekrijgen. Huidveroudering is genetisch bepaald. En voor een groot gedeelte klopt dit ook. Hebben je ouders een slappe huid of juist een hele stevige, dan is de kans dat jik dit hebt groot.

Maar wist je dat juist datgene wat we met onze genen dóen van doorslaggevend belang is bij huidveroudering (en veroudering in het algemeen)?

Ik zal het uitleggen aan de hand van wat voorbeelden.

Stel, jouw ouders hebben een slechte huid. Slap, dun, rimpels. Grote kans dat jij dit ook krijgt, toch? Maar niet als je maatregelen neemt en je leefstijl aanpast. Wanneer je niet rookt, geen alcohol drinkt, voldoende slaapt, niet verbrand in de zon en je huid goed verzorgt, dan is de kans dat je huid er goed uit blijft zien behoorlijk groot.

Voorbeeld 2: Stel, jouw ouders hebben een hele mooie huid. Stevig, weinig rimpels, ook nu ze wat ouder zijn. Da’s mooi zou je denken. Maar als je er een slechte leefstijl op nahoudt, roken, drinken, slecht slapen, elke zomer zoveel mogelijk bakken op het strand of onder de zonnebank, geen of slechte huidverzorging… grote kans dat je huid er vrij vroeg niet zo goed meer uitziet.

Beide hebben met genen te maken en in beide gevallen heeft de invloed die je op de genen uitoefend de doorslaggevende factor.

Zo werkt epigenetica dus! Volgende week zal ik je tips geven hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je eigen verouderingsproces.