Er is weer mooi weer in aantocht! Dat betekent heerlijk genieten, volop buiten zijn en een gezond kleurtje opdoen. Dat de zon zowel positieve als negatieve effecten heeft weet je misschien wel. In deze blog wat tips en adviezen om onbezorgd van de zon te genieten.

Weet wat je huidtype is.

Afhankelijk van de hoeveelheid pigment in je huid, hoe snel je verbrand en hoe snel je een kleurtje opdoet, is er een schema samengesteld om je huidtype te bepalen. Aan de hand hiervan kun je berekenen hoe lang je in de zon kan blijven.

huidtype I: zeer lichte huid, wordt niet bruin en verbrandt heel snel

huidtype II: lichte huid, wordt moeilijk bruin, verbrandt snel

huidtype III: lichte huid, die makkelijk bruin wordt en niet snel verbrandt

huidtype IV: donkere huid, snelle bruining, die zelden tot nooit verbrandt

huidtype V en VI: zeer donkere huid, verbrandt niet

 

Met een factor op verbrand ik niet

Fabel: Een zonnebrandcrème verlengt de tijd dat je in de zon kunt, mits je iedere twee uur bij smeert. Bijvoorbeeld: je hebt huidtype II en verbrandt snel: na tien minuten in de volle zon. Als je een factor 30 smeert kun je 30 keer langer in de zon, in dit geval 30 keer 10 minuten= 300 minuten. Je kunt dus vijf uur in de zon blijven, maar je moet wel iedere twee uur smeren. Dit komt omdat een factor maar twee uur werkzaam is. Na die vijf uur moet je de zon uit. Je verlengt deze vijf uur niet door vaker te smeren! Een factor is trouwens nooit een volledige 100% bescherming, dus altijd op blijven letten!

Hoe hoger de factor hoe beter

Fabel: je kiest een factor op basis van je huidtype en de bestemming waar je van de zon gaat genieten. (ga je op vakantie, neem dansun perfection op zonnebed een hogere factor) Hoewel het lijkt of factor 30 twee keer zoveel bescherming biedt dan factor vijftien, is dit niet het geval. Het zegt alleen hoeveel langer je in de zon kunt blijven. Het rekenvoorbeeld van hierboven kun je ook toepassen met factor 10 en 15. Factor 15 biedt al een bescherming van 94%, factor 30 96% en factor 50 96,4%. Hierin zit dus niet heel veel meer bescherming. Je bent dus ook nooit voor 100% beschermd! Factor 50 of hoger is ook altijd een chemische filter. De vraag is of je dit op je huid wilt smeren…

De zon is geZONd

Feit: onder invloed van UV-B straling wordt er via je huid vitamine D aangemaakt in je lichaam. Inmiddels is er al veel over deze supervitamine bekend. Het werkt ontstekingsremmend en beschermd tegen meerdere vormen van kanker. Elke dag vijftien minuten onbeschermd in de zon is al genoeg om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Mijn advies: smeer je gezicht altijd in en ga met je armen en benen vijftien minuten onbeschermd de zon in. Na die vijftien minuten insmeren of naar binnen!

Ik smeer me wel in met kokosolie

Hoor ik vaker voorbij komen, maar doe dit je huid niet aan. De vetten bieden een hele lage bescherming voor UV-B stralen, ongeveer een factor 4, maar beschermen absoluut niet tegen UV-A stralen. UV-A dringt door in het DNA van de cellen en zorgt voor beschadigingen. Op den duur kun je hierdoor rimpels, pigmentvlekken en zelfs huidkanker van krijgen. Smeren met een goede zonnecrème dus!

Tips:

Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt,

Ben je buiten, dan ben je in de zon. Dus ook insmeren als je boodschappen doet, of een stukje gaat fietsen e.d.

Vergeet vooral deze plekjes niet in te smeren: het randje van je haargrens, de huid die zichtbaar is door een scheiding in je haar, oren, nek, lippen, handruggen, wreef, als je op je buik ligt: je voetzolen. Kinderen met een hogere factor insmeren (30),Vitamine C

UV stralen gaan door water en door glas, hou hier dus rekening mee,

Eet voldoende antioxidanten om van binnenuit beschermd te zijn tegen vrije radicalen,

Toch verbrand? Koelen met water, een goede aftersun en niet meer in de zon!!!