Gerstekorrels, je kent ze vast wel; van die kleine, witte balletjes die vaak rondom de ogen zitten. Je krijgt ze zelf bijna niet weg. Maar wat is het en hoe kom je er weer vanaf? En wat kun je eigenlijk doen om ze te voorkomen? Dat lees je in de blog van deze week!

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel is een klein wit balletje dat bestaat uit keratine, oftewel dode huidcellen. Ze bevinden zich in de afvoergangetjes van talg- of zweetklieren en zitten onder de huid. Ze worden ook wel milium of milia genoemd. Ze kunnen lijken op mee-eters, maar dat zijn kleine talgpropjes.

Hoe krijg je ze weg?

Omdat gerstekorreltjes onder de huid zitten is het nodig om ze in te prikken met een klein steriel naaldje. Wanneer je zelf gaat zitten knijpen zul je eindigen met een grote rode plek, terwijl het gerstekorreltje er nog steeds zit. Ga ook niet zelf aan de slag met een naaldje; dit is bij jezelf vrij lastig en een naald door een vlam halen is niet voldoende om te steriliseren!

Wij kunnen heel eenvoudig het gerstekorreltje inprikken en verwijderen. Het kan zijn dat er een klein korstje ontstaat, maar dit is met een paar dagen helemaal verdwenen. Tijdens een gezichtsbehandeling verwijderen we meteen alle gerstekorreltjes.

Hoe voorkom je gerstekorrels?

Hoewel de ene persoon er wat gevoeliger voor lijkt dan de ander, is er wel een overeenkomende factor en dat is een vochtarme huid. Ook op plekken waar de huid wat dunner is, zie je vaker gerstekorrels verschijnen, zoals rondom de ogen. Door je huid dus goed te verzorgen en goed te hydrateren, kun je het ontstaan van gerstekorrels voorkomen. Ook regelmatig een peeling van je huid zorgt voor een effectieve verwijdering van dode huidcellen, waardoor er minder celletjes ‘kunnen blijven hangen’.