Groene cosmetica. Zin en onzin.

Op internet zijn de meest vreemde dingen over cosmetica te lezen. Groene cosmetica zou beter voor je zijn, er mag dit niet in zitten er mag dat niet in zitten. Maar wat is nou waar en wat is nou niet waar? In deze blog een eerlijk antwoord op cosmetica!

Groene cosmetica

Persoonlijk vind ik dit een loze term, want wat is groen? Wordt daar ‘natuurlijk’ mee bedoeld? Praktisch alle ingrediënten uit cosmetica worden uit de natuur gehaald, maar bewerkt in een lab. Dat is nodig ook, want in plantdelen of plantextracten zitten aardig wat stofjes die behoorlijk irriterend werken! In een lab wordt alle ’troep’ eruit gehaald en een werkstof is gemaakt. Doordat het bewerkt is heeft het nu de term ‘chemisch’ gekregen, maar dat heeft natuurlijk niets te maken met chemicaliën! Het zijn natuurlijke werkstoffen waar alle irriterende ingrediënten uit gehaald zijn.

Sinds de trend van groene cosmetica hebben dermatologen het nog nooit zo druk gehad met cosmetica allergieën. De meeste ingrediënten die puur natuur zijn, zijn juist ook heel agressief. Denk bijvoorbeeld aan brandnetels. Super groen, maar niet lekker in je gezicht 😉 of denk aan etherische oliën. Super natuurlijk, maar kunnen zelfs giftig voor je zijn bij verkeerd gebruik.

Natuurlijke ingrediënten die bewerkt zijn geven de minste kans op allergieën.

Alles wat je op je huid smeert moet je ook kunnen eten?

Nog zo’n loze term. Iets dat je eet komt in je spijsverteringssysteem terecht. Iets dat je op je huid smeert blijft op je huid. Dat zijn twee totaal verschillende dingen. Natuurlijk is het lekker om een avocado te prakken en op je huid te smeren, maar meer dan  een klein beetje hydrateren aan de oppervlakte zal het niet doen. Wil je dat je huid mooier wordt van een avocado, eet hem dan gewoon op, daar is ie voor bedoeld! Werkstoffen die bewerkt zijn en van de juiste transportmiddelen zijn voorzien kunnen dieper in de huid trekken en hun werk doen dáár waar nodig. Dit kan niet met yoghurt, honing of een avocadoprakje!

Alles wat je op je huid smeert zit binnen 90 seconden in je bloedbaan…

Als iemand dit roept weet ik al meteen dat iemand geen verstand heeft van de huid! Dit is namelijk de reinste onzin om je bang te maken. Je huid is op de eerste plaats een UITscheidingsorgaan wat stoffen naar buiten werkt. Je huid is geen opnameorgaan. Je huid, en zeker je opperhuid is een ingenieus orgaan dat d.m.v. een mooi pantser van dode huidcellen zoveel mogelijk buiten het lichaam houdt. En dat is maar goed ook! Zou de theorie kloppen dat alles wat je op je huid aanbrengt binnen 90 seconden in je bloedbaan zit, dan zouden we vlak na onze geboorte al een pijnlijke dood sterven als we in een badje worden gestopt. We zouden dan vollopen met water. Ook een simpel regenbuitje zouden we dan niet overleven. De meest enge bacteriën en schimmels zouden onze bloedbaan binnendringen en ons de meest gruwelijke ziektes geven. De meeste cosmetica werkt dan ook gewoon in de opperhuid. Met een beetje mazzel, wanneer je goede producten te pakken hebt, kom je iets dieper in de huid. Maar in de bloedbaan? Nee, dat is trouwens ook gewoon bij wet verboden voor cosmetica!

Minerale olie

Nog zo’n ingrediënt waar veel over te doen is. Minerale olie zou slecht zijn voor je huid, je huid verstoppen, lui maken (?) en zelfs je lichaam binnendringen en vergiftigen. Er is geen ingrediënt waar zoveel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan en dat uit testen veilig is gebleken dan minerale oliën. Het zorgt ervoor dat er een laagje vet over de huid heen komt te liggen waardoor de huid zich kan herstellen. Ik ben wel van mening dat je alleen een product met minerale olie moet gebruiken als je huid dit nodig heeft. Dus bij een gevoelige, geïrriteerde eczeem huid. Deze kan zichzelf niet beschermen, dus is een laagje vet erg welkom! Het wordt niet voor niets door dermatologen voorgeschreven bij eczeem. Uiteraard is het wel belangrijk dat er een zuivere vorm gebruikt wordt. En als je van jezelf een vette huid hebt, dan heb je dat extra beschermingslaagje niet nodig en kies je dus voor een crème met andere ingrediënten.

Je ziet: de term ‘groene cosmetica’ is een loze term. Het is eigenlijk een marketingterm omdat veel mensen denken dat het beter zou zijn als er alleen maar natuurlijke ingrediënten in zouden zitten. Maar ingrediënten uit de natuur, verwerkt in een lab zijn nog altijd de beste ingrediënten voor je huid. Bovendien zijn deze uitgebreid getest en veilig bevonden! De producten van hannah en Juliette Armand voldoen aan alle Europese eisen.