Hoe bescherm je je huid tegen zonlicht

Nu het zonnetje zich steeds vaker en feller laat zien is de tijd ook weer aangebroken om je huid goed te beschermen met een SPF, een Sun Protection Factor. Maar al te vaak hoor ik van mijn klanten dat ze een zo hoog mogelijke factor willen, want dat beschermt immers beter. Maar, is dat wel zo? En maar al te vaak hoor ik dat een SPF verkeerd wordt gebruikt. Want als je smeert, kun je niet verbranden toch? Omdat er veel onduidelijk is over de juiste manier van smeren, deze keer een blog over hoe je je huid het beste beschermd tegen zonlicht.

De zon

De zon was er eerder dan de mens. Vroeger kregen mensen veel minder vaak huidkanker dan tegenwoordig. Dit komt omdat men tegenwoordig minder verstandig met de zon omgaat dan vroeger. De zon geeft straling af. O.a. het zichtbare licht, waardoor wij kleuren kunnen zien, maar ook warmte (infrarood straling) en UV-straling. UV-straling zie je niet, maar we weten allemaal dat wanneer je te lang in de zon zit je huid verbrandt. UV-straling is onder te verdelen in 3 soorten straling, namelijk UV-A, UV-B, en UV-C straling. UV-C wordt door de dampkring tegengehouden en komt (gelukkig) niet op aarde. UV-A en UV-B wel. Een makkelijk ezelsbruggetje voor deze twee is UV-A= de A van Ageing en UV-B= B van Burning. UV-B is er alleen als de temperaturen wat hoger zijn, zeg maar van april t/m oktober. Een handig hulpje om te checken of er UV-B is, is om te kijken naar je schaduw; is deze even lang of korter dan jezelf, dan is er UV-B. Is je schaduw langer dan dat je zelf bent, dan is er geen UV-B. Van UV-B straling verbrandt je huid, wordt je huid dikker en wordt er vitmamine D aangemaakt (heel belangrijk!)

UV-A is er het hele jaar door en dringt het diepst in de huid, waar het schade kan geven aan het DNA van de huidcellen en dus op latere leeftijd voor huidkanker kan zorgen. UV-A gaat ook door glas en door water (ongeveer tot een meter diep, UV wordt niet weerkaatst door water, maar de waterdruppels op je huid zorgen voor een loep-effect)

SPF

Om je huid te beschermen tegen UV-straling smeer je een product met een SPF. Dit voorkomt dat je verbrandt. Dit werkt zo: Stel je kunt met het huidtype dat je hebt (variërend van huidtype van huidtype I tot VI) 10 minuten in de volle zon zitten totdat je verbrandt. Smeer je nu een SPF op, dan kunt je langer inde zon, zonder te verbranden. Bijvoorbeeld met een factor 15 kun je dus 10×15= 150 minuten in de zon. MITS je steeds opnieuw insmeert EN daarna de zon uitgaat!! Smeer je een SPF van 30 dan is de rekensom: 10×30= 300 minuten, MITS je je steeds (elke anderhalf uur) opnieuw insmeert EN daarna de zon uitgaat. Je koopt dus geen extra tijd bij wanneer je opnieuw een laagje SPF insmeert. Bij deze rekensom moet je dus na vijf uur de zon uit om niet te verbranden. Doe je dat niet, dan verbrandt je toch, ondanks dat je je ingesmeerd hebt.

Dan even iets over de factor, want maar al te vaak hoor ik: “Ik gebruik een zo hoog mogelijke factor, want dan ben ik beter beschermd.” Dat is niet helemaal zo. Zoals je eerder hebt gelezen zegt een factor hoelang je extra in de zon kunt zijn zonder te verbranden. De hoogte van de factor zegt bijna niets over de extra bescherming. Een factor 15 geeft 94% bescherming, een factor 30 geeft 96% bescherming en een factor 50 geeft 96,4% bescherming. Je ziet dat daar dus niet heel veel verschil in zit, terwijl je wel zou denken dat een factor 30 twee keer zoveel beschermd dan een factor 15. Het zegt dus niet dat je bescherming twee keer zo hoog is, maar dat de tijd dat je in de zon kunt blijven langer is!!! Heel belangrijk, want dat wordt niet vermeld op de verpakkingen!!! 100% bescherming bestaat trouwens niet.

Belangrijk is ook dat je voldoende dik smeert. De laboratoria die de testen doen hebben getest met een dikte van 2 gram SPF per vierkante cm. Het is niet te doen deze dikte op te smeren, want dat zou betekenen dat je met een hele dikke laag crème op je huid rondloopt. Je smeert dus ALTIJD dunner dan dat er getest is en dat betekent dat factor 50 ineens een factor 20 of 30 blijkt te zijn in werking. Wees dus niet al te zuinig wanneer je je SPF aanbrengt. Tegenwoordig geven de meeste producten geen witte waas meer.

Waar je op moet letten

  • Koop een product dat past bij je huidtype. En daar bedoelen we mee het huidtype wat betreft je pigment in de huid en hoe snel je verbrandt.
  • Zorg dat je een product gebruikt die zowel beschermd tegen UV-B (dat doen ze allemaal) én UV-A (dat doen ze niet allemaal) Komt je product uit een Europees land, dan staat er een rondje op met een A erin, komt je product uit bijv. Amerika, dan staat erop: broad spectrum.
  • Geniet van de zon, maar met mate.
  • Bouw het op. Van het hele jaar op kantoor zitten, naar twee weken vol in de zon op vakantie wordt je huid niet blij! Ga elke dag even de zon in en bouw de tijd langzaam op.
  • Voorkom verbranding.
  • Ga uit de zon op het moment dat je lichaam aangeeft het niet meer zo fijn te vinden. Wordt je huid rood, jeukerig of heb je zelf het gevoel dat het niet fijn is? Dit is een signaal van je lichaam dat het genoeg is!!!
  • Een hoedje of petje en kleding is een goede bescherming.
  • Bruin zonder zon geeft een mooi kleurtje, maar geeft geen bescherming.
  • Zonnebank blijkt nog slechter dan al werd gedacht. Ga er niet onder.
  • Een factor werkt maar 2 uur, dus wil je je huidgoed beschermen, breng dan iedere anderhalf uur een nieuw laagje aan. Wij hebben een huidanalyse apparaat waarmee we ook kunnen zien of een SPF op de huid zit. Hierop zien we inderdaad dat na een uur de bescherming al af begint te nemen en halverwege de dag de SPF echt weg is.
  • Een SPF in make-up of in een dagcrème is niet voldoende! Je moet een dikke laag bescherming aanbrengen, anders heb je niet de juiste bescherming. Niemand smeert een foundation zo dik dat je SPF hierin voldoende werkt!
  • Smeer dik genoeg!!
  • Herhaal het aanbrengen van SPF na transpireren, zwemmen en afdrogen.

Wil je persoonlijk advies welke SPF voor jouw huid goed is? Of ga je op vakantie en heb je advies nodig? Wij staan graag voor je klaar om je huidtype te bepalen en te kijken hoe jij je huid goed kun beschermen.