Natuurlijk worden we allemaal ouder, maat hoe fijn is het dat je zelf invloed kunt uitoefenen op hoe snel je verouderd?!? Dit noemen we met een mooi woord epigenetica. Er is een aantal factoren dat ervoor zorgt dat je sneller veroudert. Een van die factoren is het niet goed kwijt kunnen van afvalstoffen.

Ik spreek veel vrouwen over hun huid en over hoe we ervoor kunnen zorgen dat hun huid zo langzaam mogelijk en zo mooi mogelijk veroudert. Een van de factoren waar je dan naar moet kijken is naar de hoeveelheid gifstoffen die je dagelijks binnenkrijgt en natuurlijk hoe je hier weer van af komt!

Vaak krijg ik te horen: ‘Maar ik eet heel gezond, dus ik krijg geen gifstoffen binnen!’ Het is natuurlijk heel goed als je gezond eet, maar gifstoffen, in kleine hoeveelheden uiteraard, krijg je ongemerkt heel veel binnen. Hier volgt een lijstje met mogelijke manieren waarop je afvalstoffen binnen kunt krijgen. Dit lijstje is niet bedoelt om je bang te maken, want gelukkig is je lichaam heel slim én kun je ontgiften, maar ik wil je wel bewust maken, zodat je hier en daar kleine aanpassingen kunt doen die je gezondheid ten goede komt én daarmee dus ook je huid!

Manieren waarop je gifstoffen binnen kunt krijgen

 • luchtvervuiling
 • medicatie
 • pesticiden op groenten en fruit
 • schoonmaakmiddel
 • synthetische geuren voor in huis
 • aluminiumfolie om je voedsel
 • oxidatieve schade door UV-straling
 • en straling van tv, tablet en/of mobiele telefoon
 • water uit de kraan, hier zitten metaaldeeltjes, medicijnresten en fluoride in
 • cosmetica met sommige synthetische ingrediënten
 • maandverband en tampons die gemaakt zijn van bespoten katoen en die zijn gebleekt (kies altijd voor een merk met biologisch katoen en ongebleekt!)
 • parfum als je dat op je huid sprayt

Dit is een aantal waarmee je dagelijks in contact kan komen. Nogmaals, niet om je bang te maken, wel om je bewust te maken. Je lichaam geeft overigens, slim als het is, regelmatig seintjes als je teveel gifstoffen in je lichaam hebt, zoals hoofdpijn, witte aanslag op de tong, veel zweten, puistjes en dikker worden op de buik bijvoorbeeld.

Gelukkig kun je van veel van wat hierboven staat een gezondere variant bedenken. Zo drink ik alleen gezuiverd water, poets mijn tanden met fluoride vrije tandpasta, staat de blauw licht filter op mijn telefoon aan, eet zoveel mogelijk biologisch, maak ik gebruik van etherische oliën in huis én als parfum en gebruik ik natuurlijk hele goede producten.

Desalniettemin krijg je door bijvoorbeeld luchtvervuiling toch al veel gifstoffen binnen. Daarom is het zo fijn om af en toe te ontgiften. Dat kan prima met de detox behandeling van Hydropeptide voor je huid en, binnenkort verkrijgbaar, de Vegan Detox van ScKin Nutrition. Over twee weken ga een een super toffe training volgen om jullie te kunnen begeleiden bij het ontgiften. Uiteraard ga ik binnenkort ook zelf de Vegan Detox ondergaan en neem ik jullie mee in deze tiendaagse ontgifting voor je lichaam.

Een detox heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen. Je raakt afvalstoffen kwijt, een paar extra kilootjes (altijd mooi meegenomen!), je krijgt meer energie, een compleet nieuwe darmflora, én een mooiere huid. En dat vinden we natuurlijk helemaal geweldig!

Hoe je huid veroudert door gifstoffen

Iedere cel is een fabriekje. Daar moeten voedingsstoffen in en daar komen afvalstoffen uit. Je lichaam kan deze afvalstoffen onder normale omstandigheden prima afvoeren. Dit gebeurt via je lymfe. Maar zitten er teveel afvalstoffen in je lichaam, dan hopen die afvalstoffen een beetje op en kan het niet goed afgevoerd worden. De cel kan zijn afvalstoffen niet goed meer kwijt en raakt vervuild. Een vervuilde cel functioneert niet goed meer en gaat haperen. En zo veroudert je huid sneller door gifstoffen.

Binnenkort meer over het Vegan Detox program!