Het lijkt zo makkelijk; je koopt een crème waarvan je denkt dat ie wel goed is, of die wellicht in de aanbieding is, smeert hem op en… er gebeurt niets. Althans, de crème smeert wel lekker en de geur is ook prima, maar stiekem had je er toch iets meer van verwacht. In deze blog dan ook alles over crèmes. Waar je op moet letten, wat ze kunnen en wat ze niet kunnen!

Waarom gebruik je een crème?

Misschien een gekke vraag, maar waarom gebruik je een crème? Vaak is dat omdat je huid anders veel te droog en trekkerig aanvoelt gedurende de dag of nacht.

Een crème zorgt er in eerste instantie voor dat je huideigen vetten, die je vaak tekort komt, weer aangevuld worden. Het biedt dus een bescherming en voorkomt hiermee dat er teveel vocht uit de huid verdampt, waardoor je huid nog droger kan worden.

Wat verwacht je van een crème?

Een hele belangrijke vraag, want verwacht je werkelijk dat een crème bij de drogist van een tientje (verder niets mis mee, maar even als voorbeeld 😉 ) dat al je rimpels weg gaan en je er weer uitziet als toen je twintig was? Dit willen wij natuurlijk heel graag en de reclames doen je geloven dat al je rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar als je goed op de ingrediëntenlijst kijkt, dan zie je dat er geen werkstoffen inzitten die ook maar iets doen aan de gezondheid van je huidcellen. Etiketten lezen dus!

Verschil in crèmes

Er zit een gigantisch verschil in kwaliteit tussen verschillende merken. Niet is dit altijd voor iedereen even duidelijk. Hiervoor moet je namelijk de ingrediëntenlijst kunnen lezen. Ten eerste moeten er werkstoffen in zitten die werkelijk wat doen voor de gezondheid van je huid, ten tweede moeten deze werkstoffen in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn en ten derde moeten er stoffen in zitten die ervoor zorgen dat deze fantastische werkstoffen diep in de huid komen, want dáár gebeurt het!

In de diepere huidlagen worden collageen en nieuwe cellen aangemaakt. Blijft je crème aan de oppervlakte van je huid, dan kun je dus met je crème niet werken aan de gezondheid van het nieuwe collageen bijvoorbeeld. Werkstoffen die bijvoorbeeld wel diep de huid ingaan zijn peptiden. Zo zijn er peptiden die helpen de collageen aanmaak te activeren, het proces van aanmaak te verbeteren, de celdeling te optimaliseren, cellen te beschermen met antioxidanten en sommige peptiden werken al kruiwagentje om andere werkstoffen dieper de huid in te krijgen.

Zelf ben ik altijd heel erg van de etiketten lezen. Wat zit erin? En in welke hoeveelheid? Hoe hoger een ingrediënt op de inci lijst staat, hoe meer ervan in het product zit.

Welke resultaat kun je dan verwachten van een goede crème?

Gebruik je een goede crème, dan kun je verwachten dat je huid gladder wordt, egaler, dat pigmentvlekjes oplichten, gebruik je de crème wat langer, dan zul je merken dat je huid voller en steviger wordt. Heb je last van pukkeltjes, dan zal een crème helpen de ontstekingen te verminderen en de barrière van je huid verstevigen. Wil je weten welke crème het beste bij jouw huidconditie past? Wij helpen je graag!