Hoe moet je je huid beschermen tegen de zon

Wat fijn! Het zonnetje lijkt doorgebroken en er komen hele mooie lentedagen aan! Tijd om heerlijk te genieten. Om ook je huid te laten genieten van de zon volgen hier wat feiten, fabels en tips!

Beschermen

Dat je je huid moet beschermen weet je waarschijnlijk wel. Je beschermt je huid met een product dat een SPF bevat; een Sun Protection Factor. Afhankelijk van het getal dat erop staat, kun je de tijd dat je in de zon kunt blijven verlengen. Bijvoorbeeld: de tijd dat je in de zon kunt blijven zonder te verbranden is 10 minuten. Je smeert een zonnebrandcrème met factor 30, dan kun je 10 keer 30 = 300 minuten in de zon blijven, MITS je je elke anderhalf tot twee uur opnieuw insmeert. Na deze 300 minuten moet je de zon uit, je ‘koopt’ geen tijd bij als je je opnieuw insmeert.

Vitamine D

Via je huid kan je lichaam vitamine D aanmaken. Deze vitamine staat de laatste tijd erg in de schijnwerpers en dat is niet voor niets! Het is een vitamine dat heel veel gezondheidsvoordelen heeft. Om deze vitamine aan te kunnen maken, moet je huid ongeveer 15 minuten per dag aan de zon worden blootgesteld. Dat lukt natuurlijk niet als er een laag zonnebrandcrème op zit die de UV stralen blokkeert. Mijn advies is daarom om wel je gezicht goed in te smeren, en dagelijks met armen en benen even onbeschermd de zon in te gaan. Niet langer dan 15 minuten. Dus daarna insmeren of de zon uit!

UV-A en UV-B

De ultraviolette straling die de aarde bereiken zijn UV-A en UV-B straling. UV-A veroudert de huid (A van Ageing) en UV-B kan je

Hoe moet je je huid beschermen tegen de zon
Hoe moet je je huid beschermen tegen de zon

huid verbranden (B van Burning) Het is dus belangrijk dat je zonnebrandcrème beschermt tegen beide. Standaard beschermt een zonnebrandcrème tegen UV-B, maar de betere producten beschermen tegen beide stralingen. Wordt het product in Europa geproduceerd, dan vind je op je product een cirkel met de tekst UVA. Wordt het product in bijvoorbeeld America geproduceerd, dan vind je tekst ‘broad spectrum’. Je weet dan dat je tegen beide stralingen goed beschermd bent.

Fabels

“Ik smeer wel kokosolie, want dat is puur natuur en overal goed voor.” Dit is een hele grote fout die ik helaas heel veel tegenkom. Kokosolie heeft een geringe bescherming van factor 4-6. MAAR ALLEEN VOOR UV-B STRALING!!! Je hebt dus een kleine bescherming tegen verbranden, maar GEEN bescherming tegen UV-A en dus niet alleen meer kans op huidveroudering (rimpels, verslapping en pigmentvlekken) maar dus ook op huidkanker! Niet doen dus en gewoon een goede zonnebrandcrème gebruiken!

“Ik heb een dagcrème opgesmeerd vanmorgen, dus ben goed beschermd.” Heel goed  dat je een factor opgesmeerd hebt, maar hou er rekening mee dat een factor maar twee uur effectief is. Na twee uur verliest een factor zijn werking en moet je opnieuw smeren!

“Ik ga niet liggen bakken in de zon, dus hoef ik me niet in te smeren.” Deze hoor ik ook heel vaak. Er is geen verschil met buiten in de zon liggen op een handdoek en buiten in de zon lopen omdat je boodschappen moet doen. Zon is zon, licht is licht en buiten is buiten! Zelfs op een bewolkte dag is er UV-straling in de lucht en ook komt het door glas!

“Ik heb een crème met factor 15 en make-up met factor 10, dus ik ben beschermd met factor 25.” Fout! Je kunt ze niet bij elkaar optellen, dus een spf heeft geen cumulatief effect. De hoogste factor is dus je factor, in dit geval 15.

Favorieten

Natuurlijk hebben wij een aantal favoriete zonproducten! Hier een paar op een rijtje:

hannah Sun Perfection. Fantastische zonproducten met speciale filters, die alle slechte eigenschappen van de zon wegfilteren en alle goede eigenschappen doorlaten. Met macadamia olie voor een mooi bronzing effect. Verkrijgbaar in factor 10,15 en 30.

HydroPeptide Solar Defence. factor 30 met een kleurtje. Bevat meteen peptiden om je huid te verjongen.