Hoe ontstaan rimpels

Over rimpels is er al veel gezegd en geschreven, maar hoe ontstaan ze eigenlijk? (en hoe kom je er weer vanaf?!?)

De huid

De huid zit niet los om ons lichaam, maar zit verbonden aan onze spieren met het zogenaamde bindweefsel. Dit betekent letterlijk: weefsel dat verbindt. Wanneer de huid niet vast zou zitten, zou het bij iedere beweging om ons lichaam heen fladderen. In ons gezicht zitten heel veel spiertjes die voor onze mimiek zorgen, ons kunnen laten eten, etc. In ons gezicht zit de huid ook vast aan deze onderliggende spierlaag en beweegt dus mee wanneer we bewegingen maken.

Wanneer we vaak genoeg een beweging maken, en de huid wat ouder wordt (en dus wat dunner) ontstaan er ‘vouwtjes’ in de huid. Eerst zie je deze lijntjes alleen wanneer er bewegingen gemaakt worden, later blijven ze er ook in staan: de rimpel is geboren.

Collageen verlies

Maar niet alleen door mimiek ontstaan rimpeltjes. Ook door het ouder worden van de huid, en het daarbij behorende collageen en elastine verlies ontstaan er rimpels. Deze rimpels herken je doordat dit vaak de verticale rimpels in het gezicht zijn. Doordat de huid wat dunner en slapper wordt, gaat de huid als het ware hangen. Niet zo leuk natuurlijk. Maar gelukkig is er veel aan te doen wanneer je je stoort aan je rimpeltjes.

Oplossing

Stoor je je aan je rimpeltje(s) en wil je hier iets aan doen? Gelukkig hebben we veel mogelijkheden om op een natuurlijke manier rimpeltjes te verminderen. Belangrijk daarbij is dat we tekorten in de huid gaan aanvullen en de huid gaan activeren. Goede behandelingen hiervoor zijn: bindweefselmassage, rimpel reductie therapie, hyamatrix hyaluronzuur behandelingen, dermatude, chronos therapy… Genoeg keuze dus! Afhankelijk van het soort rimpels en de oorzaak (tekorten, mimiek, verslapping…) adviseren we graag welke behandeling het meest effectief is.

Hier nog een leuk en duidelijk filmpje over het ontstaan van rimpels: