Hoe werkt je huid?

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en kan wel twee vierkante meter worden en kan drie tot vier kilo wegen! De voornaamste functie van de huid is bescherming. Dit is een hele brede functie. Zo beschermt je huid jou tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën en schimmels, maar ook tegen weersinvloeden, water, uitdroging, stoten en ander ‘geweld’ van buitenaf en zorgt je huid dat onze lichaamstemperatuur op orde blijft, door te zweten of kippenvel. Daarnaast kan je huid zonlicht opnemen voor de aanmaak van vitamine D en houdt het al je spieren bij elkaar. En brede taak dus. En buiten dit willen wij natuurlijk dat onze huid er zo mooi mogelijk uit ziet aan de buitenkant. Daarvoor moeten we óók de binnenkant goed verzorgen. Dit kun je vergelijken met een huis!

Wat zijn de overeenkomsten tussen een huis en jouw huid?

Ja, echt waar! Je kunt een vergelijking maken tussen een huis en jouw huid!

Een huid bestaat uit drie lagen: de onderhuid, de lederhuid en de opperhuid. Iedere laag heeft een eigen belangrijke functie.

De onderhuid kun je vergelijken met het fundament van een huis. De heipalen, als het ware. Zonder blijft je huis niet overeind

hoe werkt je huid
hoe werkt je huid

staan, maar stevig aan de grond. Hetzelfde geldt voor je huid. Je onderhuid vormt een stevig anker met de spieren die eronder liggen. Zou je huid niet vast zitten, dan flubberde je huid los om je heen wanneer we bewegen.

De lederhuid is de levende huidlaag, waar je voornamelijk collageen en elastine vindt. Dit is het hart van het huis, zoals de begane grond. Hier gebeurd van alles, er wordt geleefd!

De bovenverdieping van een huis is te vergelijken met de opperhuid, met de dakpannen als bescherming. Net zoals je dode huidcellen helemaal aan de buitenkant van je huid een perfect dak vormen, waar bijna niets doorheen kan!

Onderhoud

Net zoals je je huis regelmatig moet onderhouden, zo heeft ook je huid onderhoud nodig.

 

Dagelijks maak je schoon in huis en ruim je de boel op. Dit moet ook met je huid gebeuren middels een goede reiniging en verzorging, afgestemd op je huidconditie.

Een keer per week doe je een wat grotere schoonmaak in huis, zo ook met je huid: tijd voor een peeling, een goede doorbloeding en een masker!

Daarnaast is het fijn om je huid regelmatig door en professional onderhanden te laten nemen: de behandelingen. Die zorgen ervoor dat je huidcellen geactiveerd worden en huidveroudering wordt vertraagd. Groot onderhoud aan je huis, zoals nieuwe kozijnen voor een ‘jongere’ look laat je immers ook door een professional plaatsen 😉

 

Met dit voorbeeld is hopelijk duidelijk geworden hoe je huid werkt en wat je zelf kunt doen als onderhoud. Heb je vragen over je huid? Laat het ons weten!