Huidmeting
Huidmeting
De huidmeting is een ontzettend belangrijke eerste stap vóór de behandeling begint. Door het meten van het vochtgehalte, het vetgehalte en de zuurgraad van de huid, kunnen we de producten exact afstemmen op de conditie van jouw huid, op dat moment. Tailor made dus! Ze zeggen niet voor niets: meten is weten!
Vochtgehalte
Het vochtgehalte van je huid vertelt ons hoe goed of slecht je huid vocht kan vasthouden én of de opperhuid dus in een goede conditie is. De huid laat altijd wat vocht verdampen en dit is een normaal proces, alleen willen we natuurlijk niet dat er teveel vocht uit de huid verdampt. Dan spreken we van een vochtarme huid.
Met een klein sensortje meten we het vochtgehalte van je huid en kunnen we dus bepalen wat het vochtgehalte is en daar eventueel met de producten in de behandeling op inspelen.
Vetgehalte
Het vetgehalte vertelt ons of je huid droog, normaal of vet is. Indien je huid te droog is, dan maakt het te weinig vetten aan en ook dan kunnen we in de behandeling en het advies voor thuis afstemmen. Een droge huid heeft te weinig vetten en dit kunnen we door middel van goede crèmes herstellen. Een droge huid heeft ook vaak een slechte opperhuid. Dit komt omdat de vetten die in de huid aanwezig moeten zijn een soort cement is tussen de baksteentjes. (Je huidcellen in dit geval) Wanneer die vetten er dus niet zijn, dan kunnen invloeden van buitenaf zoals bacteriën en fijnstof je huid irriteren.
Is je huid te vet, dan zullen we er alles aan doen om de talgproductie te reduceren. Bij voorbeeld met een peeling en met luchtige producten die je huid snel en gemakkelijk op kunnen nemen.
Zuurgraad
De zuurgraad van je huid is een hele belangrijke parameter om te weten. Kunnen we het vocht- en vetgehalte ook een klein beetje inschatten met het oog en door aan de huid te voelen, de zuurgraad kun je niet inschatten met het blote oog en moet echt gemeten worden. En deze is heel belangrijk! Het vertelt ons namelijk hoe de bescherming is van je huid. Je huid is licht zuur om onder andere bacteriën buiten de deur te houden. Althans; slechte bacteriën in de toom te houden. Je huid is namelijk een heel ecosysteem van micro-organismen. Dit klinkt een beetje creepy, maar dit hoort echt zo te zijn! Door een goede zuurgraad leven er meer goede dan slechte bacteriën en worden er geen problemen veroorzaakt zoals acne, eczeem of uitslag.
Is de zuurgraad van je huid aan de lage kant, dus zuur, dan heb je meer kans op acne. Is de zuurgraad van je huid aan de hoge kant, dus niet zuur genoeg, dan heb je meer kans op schilfertjes, jeuk en eczeem.
Is de zuurgraad van je huid constant aan de wat hoge kant, dan ligt vroegtijdige huidveroudering ook op de loer. Omdat er meer bacteriën op de huid kunnen leven, zijn er meer afvalstoffen door deze bacteriën. Dit vormt vrije radicalen en deze veroorzaken huidveroudering.
Goed om te meten dus, want door in de behandeling een fruitzuurpeeling te gebruiken maken we de tijdelijk heel zuur. Dit herstelt zich uiteraard wel, maar zal de zuurgraad meer in balans brengen.
Ik heb ook een leuk filmpje opgenomen over de huidmeting die we altijd doen voor een behandeling: