Huidverzorgingsroutine stap 1: reinigen

Een nieuw jaar, een frisse start! Om ook je huid een frisse start te geven, is een goede reiniging essentieel. Maar waar oet een goede reiniging aan voldoen en hoe voer je die het beste uit? In deze eerste blog, van een serie van vijf, vertel ik je alle ins en outs van het reinigen van je gezicht.

Waarom reinigen?

Het wordt nog wel eens onderschat: waarom zou ik twee keer per dag mijn gezicht reinigen? Ik sta toch onder de douche? Of: ik draag toch geen make-up? Toch is het belangrijk om je huid twee keer per dag te reinigen. ’s Morgens reinig je je huid omdat je huid in de nacht heel actief is. Terwijl jij lekker ligt te slapen, doet je huid dat juist niet! ’s Nachts worden alle cellen hersteld en draaien ze op volle toeren.

Omdat je elke cel als een soort van fabriekje kunt zien, besef je nu misschien ook dat er afvalstoffen vrij komen. Net als bij een echte fabriek met een schoorsteen waar rook uit komt, zo produceren je huidcellen ook afvalstoffen. Deze komen op de huid te liggen. Ook zweet je in de nacht, vermenigvuldigen bacteriën zich, en zitten er nog restjes van je nachtcrème op je huid als je wakker wordt. Dit wil je van je huid af hebben om mee-eters en puistjes te voorkomen én vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Want wanneer er meer bacteriën op je huid leven, ontstaan er meer vrije radicalen die voor het verouderen van je huid zorgen.

’s Avonds reinig je je huid omdat er in de loop van de dag voornamelijk afvalstoffen van buitenaf op je huid terechtkomen. Denk aan uitlaatgassen, fijnstof en andere luchtvervuiling. Maar ook bacteriën, en make-up, als je dit gebruikt. Ook zweet je altijd een klein beetje, wat een laagje afvalstoffen oplevert op je huid.

Zo zie je dat twee keer per dag reinigen een echte must is!

Waarmee reinigen?

Met een reinigingsproduct dat je huid goed reinigt, maar niet uitdroogt. Een hydrofiel product noemen we dat. Dit zijn producten die wél het laagje vuil van je huid af wassen, maar niet het beschermende laagje van je huid aantasten. Gebruik je bijvoorbeeld een zeep of schuimend product, dan was je steeds het beschermlaagje van huid, waardoor je op langere termijn huidproblemen kunt krijgen, zoals pukkeltjes en een onzuivere huid of een geïrriteerde huid met schilfertjes die niets meer kan verdragen.

Van hannah hebben we twee reinigende producten: een milk en een olie. Afhankelijk van de conditie van de huid adviseren we je een van deze twee producten. Beide zijn hydrofiel. Hoe je ze gebruikt lees je nu:

Hoe reinigen?

Ten eerste als je je huid gaat verzorgen was je je handen! Vervolgens nee je een beetje reinigingsmilk of olie, ongeveer ter grootte van een twee euro muntstuk en breng dit aan over je gezicht. Zorg dat je het product overal aanbrengt. Vervolgens maak je je handen nat en ga je je gezicht wassen. Deze fase is heel belangrijk! Eerst droog aanbrengen, dan je handen pas nat maken!

Hierdoor neemt het product alle vuildeeltjes goed op en wordt je huid op de juiste manier gereinigd. Vervolgens verwijder je de milk of olie met warm water of een nat washandje of kompresdoekje. Altijd met iets nats, om alles goed van de huid te verwijderen. Zou je dit met droge wattenschijfjes doen, dan smeer je alles je poriën in!

Dep je huid droog en vervolg met een beetje lotion op een wattenschijfje. Hiermee haal je alle laatste restjes weg, mochten die er nog zijn, en herstel je de pH waarde van je huid.

Dubbele reiniging?

Er wordt weleens gezegd dat het beter is voor je huid om twee keer achter elkaar te reinigen. Al dan niet met twee verschillende reinigingsproducten. Wij adviseren alleen om twee keer achter elkaar te reinigen wanneer je bijvoorbeeld veel make-up op hebt. Zo weet je zeker dat alles van je huid afgaat. Wanneer je geen feestmake-up draagt, dan volstaat een keer reinigen!

Tip van de pro

Verwijder je reinigingsmilk of olie met een microwave kompres. Dit is een gastendoekje datje nat hebt gemaakt,uit hebt gewrongen en een  minuutje in de magnetron hebt gelegd. Wanneer je dit gasten doekje eruit haalt (Voorzichtig! Kan heel heet worden!!) en zo warm als dat je hem hebben kan op je gezicht legt, stimuleer je meteen de doorbloeding in je huid. Niet allen dat, het is zó lekker!! Natuurlijk heeft niet iedereen een magnetron in de badkamer staan (ik ook niet!), maar het is de moeite waard om regelmatig te doen. Heb je geen magnetron, doe het dan met heet water. Niet helemaal hetzelfde, maar komt aardig in de richting!