Littekens verminderen

Iedereen heeft er wel minstens een: een litteken. Over het algemeen stoor je je niet aan het litteken, maar als het litteken in je gezicht zit, of op een andere opvallende plaats, of wanneer het verdikt is of trekt, dan is het fijn te weten dat je ook aan je litteken iets kunt doen!

Er zijn verschillende behandeltechnieken voor het verminderen en verbeteren van littekens. Afhankelijk van hoe het litteken er uitziet, kunnen we die verschillende technieken toepassen.

Een litteken is gemaakt van ‘noodhuid’. Om de wond snel te dichten, maakt je huid heel snel nieuwe huidcellen aan. Deze dienen uitstekend voor het snel dichten van de wond. Echter, cosmetisch gezien laat deze ‘reparatie-huid’ wel wat te wensen over. Littekenweefsel is stugger dan gewone huid. Soms kan het litteken wat verdikt zijn, soms ligt het juist wat verzonken in de huid.

Afhankelijk van het soort wond, is het litteken mooier of minder mooi. Een operatie wond op een plek waar weinig trekkracht plaatsvind zal mooier genezen dan bijvoorbeeld een brandwond bijvoorbeeld, of een wond op het borstbeen waar veel trekkracht is. Dit zorgt vaak voor verdikte, lelijke littekens.

De behandelingen

We hebben verschillende behandeltechnieken tot onze beschikking om een litteken op een natuurlijke manier te verbeteren. Hoewel een litteken nooit meer helemaal weg kan gaan, is een verbetering van 35-80% haalbaar. Met de litteken reductie therapie kunnen we door middel van bindweefselmassage technieken de huid van het litteken dusdanig stimuleren, dan het vanuit de wondranden en van onderaf weer gaat verbeteren. Door de doorbloeding te stimuleren en de huid te activeren wordt het litteken soepeler en mooier.

Ultrageluid is een hele mooie manier om een litteken te verbeteren. Door de trilling die het apparaat teweegbrengt in de huid, worden alle huidfuncties geactiveerd en geoptimaliseerd. We kunnen al starten met ultrageluid behandelingen zodra de hechtingen eruit zijn en de korstjes er af gevallen zijn. Deze techniek is ook perfect in combinatie met de litteken reductie therapie.

Needling is een intensievere techniek die echt de puntjes op de i zet! Door de huid van het litteken heel gecontroleerd in te prikken, wordt de huid enorm gestimuleerd en zal gaan verbeteren. We hebben twee needling technieken tot onze beschikking: dermatude, waarbij we kleine prikjes in het litteken gaan geven en de correctie methode waarbij we met een klein steriel naaldje de huid van het litteken losmaken van de onderhuid. Hierdoor gaat de huid zich herstellen en zal het litteken steeds fraaier worden.

Ook de softlight laser is een mooie techniek om de huid extra goed te laten functioneren.

Het grote voordeel van het verbeteren van littekens is dat elke verbetering blijvend is. Zoals je ziet zijn veel technieken die we toepassen ook geschikt bij huidverjonging. Maar waar we bij huidverjonging altijd onderhoud moeten plegen omdat veroudering altijd doorgaat, is iedere verbetering aan een litteken blijvend!

Heb je last van een litteken of stoor je je eraan? Neem dan eens contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn!