Luchtvervuiling en de huid

Het is al enige tijd bekend: luchtvervuiling speelt een rol bij de veroudering van de huid. Maar hoe zit dit precies en wat kun je ertegen doen?

In 2014 is er een groot onderzoek gedaan naar het effect van luchtvervuiling op de huid. De grootste bron van luchtvervuiling is de

luchtvervuiling en de huid
luchtvervuiling en de huid

industrie, uitlaatgassen, fijnstof, maar ook stoffen die door een chemische reactie met UV-straling en hitte giftig worden, zoals ozon en peroxy acetyl nitrates (PAN’s) (de veroorzakers van smog) Uit het onderzoek bleek dat deze gifstoffen een effect hebben op de barrière functie van de huid.

De huid staat in direct contact met de buitenlucht. Elke keer als je buitenkomt, komt je huid in contact met de gifstoffen in de lucht. Uit onderzoek blijkt dat dit in verband wordt gebracht met vroegtijdige huidveroudering en pigmentvorming. Zeker in een gebied als de randstad, met veel verkeer en  industrie is er veel fijnstof in de lucht.

Wanneer je huid in contact komt met luchtvervuiling, dan kan het zijn dat je huid gevoelig kan reageren. Dit komt voornamelijk omdat de barrièrefunctie van de huid niet optimaal is. Van nature kan je huid zich prima beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf, maar door verschillende factoren neemt deze natuurlijke barrière van de huid af. De opperhuid is als een dak met dakpannen; wanneer alle dakpannen goed en stevig op hun plaats liggen, zal het dak niet gaan lekken. Missen er door slecht onderhoud een paar dakpannen dan lekt het dak bij met minste of geringste. Zo kun je dit ook met je huid zien. Ben je onzorgvuldig met je huid, of gebruik je de verkeerde producten, dan kan de opperhuid beschadigd raken en is geen ondoordringbaar geheel meer. Allergenen kunnen dan gemakkelijker binnendringen, zo ook fijnstoffen uit de luchtvervuiling en dit kan zijn gevolgen hebben op de huid.

Wat te doen

Ten eerste is het belangrijk om de opperhuid in een zo goed mogelijke conditie te krijgen. Dit is belangrijk om alle slechte stoffen buiten te houden. Dit doe je door je huid op de juiste manier te reinigen (hydrofiel) en te verzorgen met een product dat is afgestemd op jouw huidconditie. Belangrijk is ook het eten van voldoende goede vetten. Deze geven van binnenuit een goede bescherming van de huid. Denk hierbij aan olijfolie, avocado’s, vette vis, chia zaad etc.

Verder is het belangrijk dagelijks een goede SPF te gebruiken. Deze geeft een extra bescherming van de huid. Ook voldoende antioxidanten (zowel in cosmetica, dus van buitenaf, als in voeding, van binnenuit)  zorgen voor het neutraliseren van de vrije radicalen die vrijkomen in de huid. Ook een product als Touch of Silk geeft een extra bescherming van de barrière van de huid, zonder de huid af te sluiten.

Op deze manier heeft luchtvervuiling op jouw huid zo min mogelijk invloed!