Peeling voor je gezicht

Iedereen heeft vast wel eens van een peeling of scrub gehoord. Maar hoe moet je die nu precies gebruiken, wat is het verschil, maar het belangrijkste: wat doet het voor je huid?

De huid

Om te weten hoe een peeling precies werkt, gaan we even naar de huid kijken. De huid bestaat uit drie lagen. De buitenste laag -de opperhuid- is de laag die zich kan vernieuwen. De huid heeft hier een zgn. ‘opschuifsysteem’. Dat werkt zo: aan de onderkant van deze huidlaag leven de huidcellen nog. Deze huidcellen sterven langzaam af en schuiven daarbij langzaam naar de oppervlakte toe. Langzaam worden het dus ‘dode huidcellen’, om vervolgens gewoon los te laten en van je af te vallen. Dit

Peeling voor je gezicht
Peeling voor je gezicht

opschuifsysteem duurt zo’n 28 dagen, afhankelijk van je leeftijd. (Hoe ouder je bent, hoe langer het duurt) Om je huid hierin een handje te helpen kun je je huid  regelmatig een peeling geven.

Scrub

Een scrub -je kent het vast wel- is een soort crème of gel met kleine korreltjes erin. Het idee van een scrub is het polijsten van je huid. Je gezichtshuid is, in tegenstelling tot je lichaamshuid, niet gewend aan schuring. Je lichaam is bedekt met kleding dat langs je huid schuurt én je lichaamshuid is iets dikker dan je gezichtshuid. Een scrub moet je dus niet te vaak gebruiken. Als je huidconditie het aankan hooguit één keer per week.

Peeling

Een peeling daarentegen, en dan heb ik het over een enzymatische peeling, bevat geen korreltjes, maar speciale enzymen die je huid helpen bij het los maken van de dode huidcellen.

Voordeel

Door een enzymatische peeling te gebruiken help je je huid een handje om van de dode huidcellen af te komen. Dit is erg gunstig, omdat je huid er dan stralender uitziet, je minder kans hebt op verstoppingen (mee-eters en puistjes) én bovendien je crème veel beter in kan trekken. Een enzymatische peeling mag je twee à drie keer per week gebruiken. Dit lijkt best veel, maar het voordeel van een enzymatische peeling is dat het je huid absoluut niet kan beschadigen -dit in tegenstelling tot korreltjes- en dat de peeling alleen werkt op dode huidcellen. Soms mag een enzymatische peeling zelfs twee weken lang, elke dag gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij een dikke, vale of verstopte huid. Dit mag alleen op persoonlijk advies en met het juiste product!

Zo gebruik je de peeling

Eerst reinig je je gezicht met een hydrofiele milk of olie. Maak  je huid hierna goed droog. Neem een ruime hoeveelheid peeling en breng dit aan op je gezicht en hals. Als het goed is, gaat je huid prikkelen; dit is het teken dat de peeling werkt. Wanneer de peeling wat indroogt kun je het van je huid afhalen met water of natuurlijk het Microwave kompres. Hierna breng je een crème aan of bijvoorbeeld een lekker masker. Bij regelmatig gebruik zul je merken dat je huid stralender wordt en gladder. Wie wil dat nu niet?