De een maalt er niet om en de ander vindt het verschrikkelijk: pigmentvlekken. Maar hoe en waarom ontstaan pigmentvlekken en, nog belangrijker, wat kun je doen om ze te voorkomen en verwijderen?

Wat is pigment?

Allereerst even wat achtergrondinformatie over wat pigment nou eigenlijk is.

Pigment is de bruine kleurstof in je huid. Het wordt gemaakt door de melanocyten, oftewel de pigmentcellen. Deze bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. Deze cellen zijn heel belangrijk, omdat ze het DNA in de celkern beschermen tegen teveel UV-straling. Op het moment dat er teveel UV-straling op de huid komt, beschermt je huid zichzelf door meer pigment aan te maken. Dit pigment gaat over het DNA in de celkern zitten als een parasolletje en zo is het erfelijk materiaal van de cel beschermd.

Maar wanneer dit proces verstoord is, kan er teveel pigment aangemaakt worden. Of dit pigment gaat een beetje samenklonteren. Dan hebben we een pigmentvlek. Ook kunnen er pigmentvlekken ontstaan door hormonale schommelingen. Denk aan het zogenaamde zwangerschapsmasker, of door trauma aan de huid. Dit noemen we post inflammatoire hyperpigmentatie. Dit zegt je misschien niet zoveel, maar als ik zeg: een pigmentvlekje dat achterblijft nadat een puistje genezen is, dan begrijp je vast wat ik bedoel.

Pigmentvlekken aanpakken

Heb je last van pigmentvlekken en wil je hier wat aan doen, dan gaan we eerst kijken wat de oorzaak is van je pigment. Komt het door hormonen, de zon of zijn het restvlekjes van acné bijvoorbeeld.

Er zijn drie belangrijke peilers bij het behandelen van pigmentvlekken: de pigmentcel minder hard laten werken, bestaand pigment verwijderen en nieuwe vorming van pigment voorkomen.

De pigmentcel minder hard laten werken doen we met speciale producten. Deze geven een seintje aan je pigmentcel om het wat rustiger aan te doen. Het is belangrijk om dit serum regelmatig te gebruiken als je een pigmentprobleem hebt. Om de cel echt minder pigment aan te laten maken, moet het elke ochtend en elke avond aangebracht worden.

Bestaand pigment verwijderen doen we met producten die bijvoorbeeld fruitzuren bevatten. Door elke dag je huid hiermee te verzorgen, train je de celdeling van je huid en verwijder je laagje voor laagje het pigment uit je huid. Behandelingen met peelings (bijvoorbeeld een retinolpeeling) boosten dit nog eens extra. Hierdoor gaat het extra snel.

Voorkomen van nieuw pigment doe je door dagelijks een goede SPF (zonnecrème) te gebruiken. Dit is heel belangrijk, want ga je een keertje naar buiten zónder je SPF, dan is eigenlijk alles wat je eraan gedaan hebt voor niets geweest. De UV-stralen hebben dan weer vrij spel gehad en de pigmentcel geprikkeld.

Belangrijk om te weten!

Heb je eenmaal last van pigment, dan is dit een chronisch huidprobleem. Veel mensen denken even een behandeling te doen en er dan vanaf te zijn. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, maar een pigmentverstoring heb je voor altijd. Het is dan ook noodzakelijk om je huidverzorgingsroutine hierop aan te passen en altijd alert te zijn op het dragen van SPF. En dat laatste is echt wel een dingetje! Elke SPF is namelijk namelijk na 2 uur uitgewerkt en dient opnieuw aangebracht te worden. Wij adviseren minimaal SPF 30, maar liefst 50!

Draag je make-up en vind je het lastig om je zonnecrème bij te werken? Dan hebben wij daar ook hele goede tips voor!

Heb jij last van pigmentvlekken en wil je advies voor je huid? Boek dan eens een HuidScan! Wij kijken dan naar je huid en samen bespreken we het beste behandelplan.

Volgende keer gaan we dieper in op de ingrediënten die absoluut niet mogen ontbreken in je huidverzorgingsroutine als je pigmentvlekken aan wil pakken!