Pigmentvlekken door de zon
Pigmentvlekken door de zon
Heerlijk hè?!? Die zon? Misschien ben je wel heerlijk op vakantie geweest en/of geniet je van de heerlijke na-zomerse dagen. Als bescherming tegen teveel zonlicht maakt je huid pigment aan; het mooie bruine kleurtje, of sun-kissed skin, zoals het vaak genoemd wordt.
Maar wat als door de zon pigmentvlekken zijn ontstaan? Gelukkig is hier zeker iets aan te doen!
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Je opperhuid, dat is het laagje aan de buitenkant, bestaat uit vijf lagen, waarvan de onderste huidlaag levende cellen bevat. Deze cellen sterven af en schuiven langzaam omhoog, om er vervolgens vanaf te vallen. In deze onderste laag van de opperhuid zitten de pigmentcellen, met een mooie naam melanocyten genoemd. Onder invloed van UV-straling (maar ook hormonen, maar daar in een andere blog meer over) gaan deze pigmentcellen pigment aanmaken en afgeven aan de cellen rondom de pigmentcel. Dit aanmaken van pigment doet deze cel om het DNA van de huidcellen te beschermen. Het bruine kleurtje gaat als een soort parasolletje boven het DNA in de cel zitten. Bruin worden is dus een mechanisme van de huid om de huidcellen te beschermen. Echter, wanneer we teveel in de zon zijn, of vroeger zijn geweest, of weleens verbranden door de zon, dan kan de werking van de pigmentcel verstoord raken en gaat deze meer pigment aanmaken. Dit pigment gaat samenvloeien en samenklonteren en komt in meerdere huidlagen terecht. Nu spreken we van een pigmentvlek.
Hoe behandel je pigmentvlekken?
Pigmentvlekken kun je behandelen met speciale peelings en producten die aan de ene kant het bestaande pigment afbreken en aan de andere kant nieuwe aanmaak voorkomen.
Een peeling haalt een laagje huidcellen weg. Als in deze huidlagen pigment opgeslagen ligt en dus verwijderd wordt, dan zal de pigmentvlek dus oplichten. Afhankelijk van de diepte van de pigmentvlek heb je meerdere behandelingen nodig. Ligt een pigmentvlek erg diep, dan blijft er soms een lichte vlek over.
Het kan ook zijn dat er in de wat diepere huidlagen meer pigment zit dan in de bovenste huidlagen. Dit kun je vanaf de buitenkant niet zien. Onderga je dan een peeling, dan kan het dus zijn dat je pigmentvlek donkerder wordt. In dat geval weten we dus dat er dieper in je huid meer pigment zit en we dus door moeten gaan met peelings!
Speciale producten voor thuis gebruik je om de pigmentvlekken verder op te lichten én de pigmentcellen minder hard te laten
werken. Dit kan bijvoorbeeld met producten die kojic acid en retinol bevatten (pigment gel en intensive brightning treatment 0,5 retinol van PCA skin)
Hoe voorkom je pigmentvlekken?
Natuurlijk is voorkomen ook in dit geval beter dan genezen! Pigmentvlekken zijn de moeilijkst te behandelen huidproblemen, omdat 1 keer onbeschermd naar buiten gaan de pigmentcellen alweer dusdanig kan activeren dat er weer meer pigment aangemaakt wordt.
Een goede SPF (Sun Protection Factor) is onmisbaar! Deze moet je dagelijks gebruiken en extra (iedere 2 uur) als het zonnig is.
Ga alsjeblieft niet aan de slag met huis-tuin-en keukenmiddeltjes die op internet voorbij komen. Deze kunnen schade aan je huid aanrichten!! En zelfs pigmentvlekken erger maken!
Wil je een persoonlijk advies? Onze huidcoaches staan voor je klaar! 010-2730609