Pigmentvlekken verwijderen

Het is een van de moeilijkste huidproblemen om op te lossen en er zijn zoveel vrouwen die er last van hebben: pigmentvlekken. Heb je last van pigmentvlekken in je gezicht of op je handen? Dan hebben we nu een nieuwe methode om ze veilig, pijnloos en effectief te verwijderen! Met de CryoClear!

Pigmentvlekken

Eerst even wat achtergrondinformatie over pigmentvlekken. Een pigmentvlek ontstaat door een verhoogde afgifte van pigment aan de huidcellen door de melanocyt. Dit is de pigmentcel die in de onderste laag van de opperhuid zit, de basaalcellenlaag. Deze pigmentcellen zijn heel belangrijk, want wanneer de huid langdurig blootgesteld wordt aan zonlicht, wordt door de aanmaak van pigment het DNA in de  huidcellen beschermd.

Alleen wanneer deze pigmentcel iets te fanatiek is, kan er teveel pigment aangemaakt worden. Dit kan komen door bijvoorbeeld schade aan de huid door een puistje, door hormonen (denk aan het zwangerschapsmasker) en door teveel zonlicht. Er ontstaan dan pigmentvlekken die vaak als storend worden ervaren.

Omdat de pigmentcel altijd geprikkeld wordt (door UV-stralen die er het hele jaar door zijn, door hormonen, door prikkels in de huid en door licht) en omdat pigment soms diep in de huid zit, is dit een moeilijk huidprobleem om te behandelen.

Gelukkig hebben we nu voor kleine pigmentvlekken een perfecte oplossing: bevriezen met de CryoClear!

CryoClear

Met de CryoClear kunnen we heel gemakkelijk en nauwkeurig de huid van het pigmentvlekje bevriezen. Hierdoor komt er een korstje op en herstelt de huid. Wanneer het pigment niet al te diep in de huid zit, is de pigmentvlek met 1 à 2 behandelingen verwijderd. Wat het bevriezen van de pigmentvlek met de CyoClear zo bijzonder maakt? Normaal worden plekjes op de huid bevroren met vloeibare stikstof. Heel effectief, maar de kans op schade (littekens) is met stikstof een stuk groter dan met de CryoClear. Deze werkt namelijk met vloeibaar CO2. Hierdoor is de behandeling wel effectief, maar niet teveel belastend voor de huid, omdat dit niet dieper gaat dan de opperhuid. Er komt dus geen blaar op de behandelde plek, alleen een korstje.

Zo gaat de behandeling in z’n werk

Allereerst inspecteren we de pigmentvlek. De CryoClear is alleen geschikt voor kleine, losse pigmentvlekken, niet voor bijvoorbeeld zwangerschapsmasker waarbij een groot gebied donkerder gekleurd is. We kunnen met onze observ kijken naar de pigmentatie in de huid en we kunnen een stretchtest doen om te kijken hoe diep het pigment in de huid zit. Ook checken we het plekje op de dermatologische manier volgens  de ABCDE regel. Bij het minste of geringste vermoeden dat een plekje niet pluis is wordt er niet behandeld en wordt u doorgestuurd naar een arts. Gelukkig komt dit in de praktijk niet heel veel voor en gaat het om gewone pigmentvlekken, vaak ontstaan door zonschade.

Vervolgens desinfecteren we de huid en wordt de pigmentvlek behandeld. Dit gaat super snel: twee keer vijf seconden. Na afloop gaat er een herstellende gel op en dan is de behandeling al klaar.

Wat gebeurt er daarna?

Gelijk na de behandeling kan de huid wat prikken of gloeien, maar het kan ook dat je niet zoveel voelt. Afhankelijk van de plek waar de pigmentvlek zit.

Na een aantal dagen verschijnt er een korstje op de behandelde plek. Dit korstje wordt heel donker. Dit komt omdat het pigment dat in de onderliggende huidlagen zat, nu afgestoten wordt en in het korstje gaat zitten, om er na ongeveer 14 tot 30 dagen vanaf te vallen.

Het hele proces duurt 30 tot 45 dagen voordat de huid helemaal hersteld is. Waarschijnlijk valt het korstje er eerder af en dan is de huid eronder nog wat rozig. Dit trekt ook in deze dagen weg.

Belangrijk is dat je niet aan het korstje peutert, want anders kan al het pigment niet goed uit de huid en heb je kans dat je je huid beschadigd bij het lostrekken ervan.

Ook moet je een goede SPF gebruiken op de plek (eigenlijk natuurlijk op heel je huid!) om nieuwe activatie van de pigmentcel te voorkomen.

 

Heb je een pigmentvlek waar je vanaf zou willen? Bijvoorbeeld in je gezicht of op je handen? Maak dan eens een afspraak. Dan beoordeel ik de pigmentvlek en kunnen we deze eventueel meteen behandelen!

Klik hier voor het maken van een afspraak