Reinigen van je huid

Het reinigen van je huid is de eerste stap in je huidverzorgingsroutine en doe elke ochtend en elke avond. Waarom het belangrijk is om je huid te reinigen en hoe je je huid het beste reinigt lees je in deze blog.

Waarom reinigen?

Waarom is het reinigen van de huid zo belangrijk? Regelmatig krijg ik deze vraag te horen, want niet iedereen is zich bewust van de noodzaak de huid goed schoon te maken. “Ik gebruik geen make-up”, of “Ik was mijn huid wel met water onder de douche”, zijn veel gehoorde argumenten. Maar werkt het wel zo? Daar ga ik jullie antwoord op geven!

Je huid is een groot orgaan, waar veel bacteriën, schimmels en gisten op leven, het microbioom genoemd. Klinkt niet zo aantrekkelijk, maar wanneer je huid goed in balans is, leven deze micro organismen in harmonie met de mens. Wanneer je huid huid niet reinigt, of niet op de juiste manier reinigt, neemt de hoeveelheid bacteriën toe en kunnen voor problemen zorgen. Denk hierbij aan pukkeltjes, eczeem en huidveroudering. Dit laatste komt door de vrije radicalen die gevormd worden door de bacteriën.

Maar ook komen er in de loop van de dag andere afvalstoffen op de huid, zoals uitlaatgassen, stof, zweet, talg, make-up etc. op de huid die je er graag weer af wilt hebben. Het vormt een laagje vuil op de huid dat er ook voor zorgt dat je crème niet goed in gaat trekken als je het er niet eerst vanaf haalt.

’s Ochtends reinig je je huid omdat ’s nachts de celdeling erg actief is en er veel afvalstoffen op de huid komen te liggen, evenals meer bacteriën. Zou je dit er niet af halen dan vormen zich meer vrije radicalen die voor huidveroudering zorgen. Ook zul je sneller last van verstopte poriën kunnen krijgen als het vuillaagje niet verwijderd wordt.

Reinigen doe je zo!

Belangrijk dus om elke ochtend en elke avond je huid goed te reinigen! Ook als je geen make-up draagt!

Een goede reiniging haalt dit vuillaagje weg, zonder je huid uit te drogen. Dit doe je met een reinigingsproduct dat hydrofiel is. Hydrofiel wil zeggen dat het product met water te mengen is, maar niet gaat schuimen. Dit laatste is erg belangrijk, omdat het stofje dat schuimt veroorzaakt de huid onnodig uitdroogt, wat je huid helemaal niet leuk vindt.

Neem een kleine hoeveelheid Cleansing Milk of Cleansing Oil en verdeel dit goed over de huid. Zorg dat je de tijd neemt om het goed over je gezicht te verdelen. Maak vervolgens je handen nat en was je huid zorgvuldig. Doordat de producten hydrofiel zijn, mixen ze goed met water. Daarna neem je alles af met water of een microwave kompres. Dit is een nat gastendoekje dat je in de magnetron verwarmd hebt en dat heel goed alles van je gezicht verwijdert. Door de warmte wordt meteen de doorbloeding in je huid geactiveerd en dát werkt meteen huidverbeterend!

Wanneer je alles van je huid verwijderd hebt, neem je een wattenschijfje met Sensitive Skin Lotion of met Active Lotion en dit haal je stevig over je huid heen om de laatste restjes milk of olie te verwijderen en om de zuurgraad van je huid te herstellen.

Nu is je huid goed gereinigd en klaar om de werkstoffen uit je crème op te nemen. Maar hoe kies je de juiste crème voor jouw huid? Dat lees je volgende week!