Steelwratjes verwijderen

Je kent ze misschien wel; van die zachte friemeltjes in je nek of onder je oksel. Dit zijn fibromen, in de volksmond ook wel steelwratjes genoemd. Deze zachte uitstulpinkjes van de huid hebben verder niets met wratten te maken, maar kunnen je wel irriteren of storen. Gelukkig kunnen we die fibromen zeer snel verwijderen!

Steelwratjes of fibromen?

Officieel zit er een groot verschil tussen de aandoening steelwrat en de aandoening fibroom. Een steelwrat is een echte wrat op een steeltje. Deze is hard en moet verwijderd worden door een arts. Een fibroom is een klein ‘frummeltje’ (al kunnen ze soms best groot worden) is huidkleurig en zacht. Voor ons als huidcoach is het verschil direct te zien en kunnen het onderscheid direct maken.

Hoe ontstaan steelwratjes/fibromen?

Hoewel de echte oorzaak nog niet helemaal achterhaalt is, weten we dat fibromen ontstaan op plekken waar veel wrijving is, zoals onder de oksels, in de hals (door kraagjes en sjaals) en in bijvoorbeeld de liezen, maar we zien ze ook rondom de ogen. Ook is er een relatie met suikerinname en insulineresistentie ontdekt. Dit houdt in dat door te veel suikerinname de bloedsuikerspiegel te veel pieken en dalen heeft, waardoor de aanmaak van insuline verstoord raakt.

Verwijderen

Een fibroom is zeer gemakkelijk te verwijderen door middel van coagulatie. Dit is een mooi woord voor verwijderen met warmte. Door met een speciaal handstuk het fibroompje aan te tikken, ontstaat er een klein stroomstootje. Door de hitte die hierbij ontstaat schroeit het fibroompje weg. Dit is niet gevoelloos, maar doet ook geen pijn. Omdat het heel snel gaat is het heel erg goed te doen. Direct na de behandeling ontstaat er op de plek waar de fibroom zat een korstje en wordt  de huid rondom de plek wat rood. Het kleine korstje geneest in een week en binnen twee weken zie je er helemaal niets meer van! Omdat we met coagulatie heel oppervlakkig werken, we blijven namelijk in de opperhuid, ontstaat er geen litteken.

Steelwratjes verwijderen
Steelwratjes verwijderen

Stoor je je aan een fibroom en wil je deze verwijderd hebben? Laat ons er eens vrijblijvend naar kijken zodat we je een goed advies kunnen geven!