We kennen allemaal vitamine C. Zeker nu in een tijd dat weerstand belangrijk is, hoor je veel over het innemen van vitamine C. Heel gezond, maar wist je dat vitamine C ook heel belangrijk is om je huid gezond en jong te houden? Zowel om in te nemen, als om toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine. Je leest er alles over.

Vitamine C in cosmetica

Vitamine C wordt al heel lang in cosmetica gebruikt. De pure vorm ascorbine zuur werkt sterk, maar is helaas heel onstabiel in water en lucht. En de meeste producten bestaan voor een groot deel uit water. (Kijk maar op de ingrediëntenlijst. Dat begint vaak met ‘Aqua’)

Gelukkig staat de wetenschap qua ingrediënten niet stil en worden er andere vormen van vitamine C met succes gebruikt, waardoor deze wonder vitamine wèl goed opgenomen kan worden in de huid.

Maar wat doet vitamine C eigenlijk?

Collageen aanmaak

Vitamine C is een van de stoffen die je huid nodig heeft bij de aanmaak van collageen. In de lederhuid, de levende huidlaag, zitten cellen die collageen aanmaken, de fibroblasten. Deze hebben verschillende stofjes nodig om goed te functioneren en een daarvan is vitamine C. Deze is zelfs zo belangrijk dat wanneer je een tekort hebt aan vitamine C, je collageen aanmaak ook nihil is. Kijk maar naar mensen die flink roken. Roken breekt namelijk vitamine C af in je lichaam, laat staan dat er nog genoeg over is voor je huid. Bij deze mensen veroudert de huid veel sneller en genezen wonden bijvoorbeeld ook langzamer. Een proces waarbij collageen aanmaak namelijk heel belangrijk is.

Antioxidant

Vitamine C is ook een sterke antioxidant. Een antioxodant is een stofje dat ervoor zorgt dat vrije radicalen geneutraliseerd worden. Een vrije radicaal is een kapotte molecuul dat cellen in je lichaam aantast. Dit is een normaal proces in het lichaam, maar door bijvoorbeeld stress, roken, uitlaatgassen en UV-straling ontstaan er teveel vrije radicalen. Een antioxidant zorgt ervoor dat de beschadigde molecuul uitgeschakeld wordt. Belangrijk dus om toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine, vooral ’s morgens, omdat je huid overdag meer blootstaat aan de vorming van vrije radicalen.

Pigment verhelderaar

Vitamine C is ook onmisbaar bij het verhelderen van pigmentvlekken. Dit komt omdat het de pigmentcel remt in de aanmaak van pigment. Dit moet altijd in combinatie met een goede zonbescherming, omdat je anders aan de ene kant pigment aan het afremmen bent en aan de andere kant pigment aanmaakt door de UV-straling.

Wij hebben 2 fantastische producten met vitamine C:

Het Frima-bright serum met 20% vitamine C :

https://webshop.hydropeptide.nl/beautiful-balance/shop/product/hydropeptide-firma-bright

En de Luma Pro-C tegen pigment:

https://webshop.hydropeptide.nl/beautiful-balance/shop/product/hydropeptide-luma-pro-c