We krijgen er regelmatig mee te maken in ons HuidCenter: klanten die elders een agressieve behandeling hebben gehad en waarvan wij de huid weer gaan opknappen. Vaak is het niet nodig en soms ronduit schadelijk voor de huid. Ik zal in deze blog hier alles over vertellen.

Huidproblemen en hoe ze ontstaan

Wij krijgen regelmatig mensen over de vloer met huidproblemen die ze elders hebben laten behandelen. Je hoort in de media nou eenmaal vaak over dermapen behandelingen, diepe peelings en technieken waarmee je de huid ‘wegbrandt’, maar waardoor een cosmetische ingreep niet nodig zou zijn.

Vaak gaat het goed, maar vaak gaat het ook mis. Een huid van een twintiger heeft geen dermapen behandeling nodig. (Dit is een vorm van needling, waarbij met naaldjes de huid tot bloedens toe wordt bewerkt.) Iemand met een rode huid heeft geen diepe peeling nodig en ook vaak als je acne hebt is dit geen aanrader. En met een apparaat je overtollig velletje weghalen, zodat je geen ooglidcorrectie nodig hebt klinkt natuurlijk heel fijn, maar dit zijn klein brandwondjes en wij doen vaak herstellende behandelingen.

Allereerst moet je natuurlijk kijken wat het huidprobleem is en waar dit vandaan komt. Heb je last van acne, dan is het natuurlijk heel verleidelijk om daar een stevige peeling op te doen, maar handiger is om te kijken waar de acne vandaan komt. Vaak heeft dit meer een gezondheidsaspect. En omdat de huid ontstekingen heeft, is de barrière van de huid uit balans. Doe je daar een te heftige behandeling op, zoals een peeling of microdermabrasie, dan maak je de barrière nóg slechter, met alle gevolgen van dien. Het is dan ook altijd belangrijk eerst de barrière van de huid te herstellen, en dan, als het nog nodig is, kun je altijd intensiever gaan. Eerst conditie opbouwen, dan intensieve behandelingen.

Ik vergelijk dit altijd met een marathon lopen, waarbij de marathon een metafoor is voor de intensieve behandelingen. Stel, je wil een betere conditie en je gaat naar een personal trainer. Die zegt tegen je: ‘Ga de marathon maar rennen!’ Grote kans dat je dit niet gaat volhouden! Maar stel dat de personal trainer een jaarprogramma voor je maakt, met daarin een trainingsschema om steeds langer te kunnen rennen, advies voor je voeding en hoeveel je moet slapen om te herstellen. Grote kans dat je na een jaar een marathon kunt rennen, of in ieder geval heel ver komt.

Dit verhaal geldt ook voor je huid! Waarom direct starten met de marathon voor je huid? Er is een reden dat je huid zo uit balans is. Een huid die uit balans is heeft altijd tekorten. Met heftige behandelingen zorg je ervoor dat je huid nog meer tekorten krijgt. Zorg dus eerst dat de basisconditie goed is, dat de barrière herstelt, dat je van binnen en van buitenaf werkt en dat je schema van thuisbehandelen op orde is. Een huid die uit balans is heeft namelijk altijd tekorten. Eerst aanvullen dus. En denk je niet dat een behandeling veel beter aanslaat, als je huid in een optimale conditie is? We kunnen ook veel meer uit de kast halen op het moment dat je huid wat gewend is qua werkstoffen.

Aanpak van huidproblemen

Heb je last van huidproblemen, en dat geldt eigenlijk voor alle huidproblemen, dan bekijken we eerst wat er aan de hand is, waar een probleem mogelijk vandaan komt, welke voedingsstoffen je nodig hebt om van binnenuit aan de conditie van je huid te werken, welke producten noodzakelijk zijn voor het verbeteren van je huid en vervolgens welke behandelingen daarop aansluiten. Je huiswerk is hierin cruciaal. Dit doe je immers elke dag twee keer, so it better be a good ritual!

Heb jij hulp nodig bij jouw huid? Heb je het idee dat je alles al geprobeerd hebt, maar tot nu toe zonder resultaat? Zit je met je handen in het haar? Laat ons je helpen naar een gezonde huid. Zonder heftige behandelingen, met resultaat!