Wat hebben we heerlijke lente dagen gehad en als we de weerberichten mogen geloven, komen er ook weer heerlijke zonnige dagen aan! Tijd dus om je goed in te smeren met een zonnecrème, oftewel SPF. maar waarom is dit zo belangrijk voor je huid?

UV-straling

Je hebt er vast wel van gehoord dat je je huid moet beschermen tegen UV-straling, omdat je anders verbrandt. Er zijn verschillende soorten straling die de zon uitstraalt. Zo zijn er de UV stralen: UV-C, UV-B en UV-A, infrood en energie.

UV-C wordt door de ozonlaag tegengehouden. UV-B zorgt voor het bruin worden van de huid, maar ook voor verbranding. UV-A zorgt ook voor bruin worden van de huid, maar omdat deze straling het diepst in je huid doordringt, geeft deze ook de meeste schade op celniveau en zorgt hiermee voor huidveroudering. Infrarood is de warmte die de zon geeft, maar kan ook schadelijk zijn voor je huid en de zon geeft ook energie. Die energie wordt bijvoorbeeld opgenomen door planten. Daarom is het eten van groente en fruit die zongerijpt zijn zo goed voor je! Deze energie zit ook in onze Softligt laser voor een facelift behandeling!

SPF

SPF staat voor Sun Protecting Factor en laat de factor van een zonneproduct zien. Deze factor is verdeeld in laag, medium en hoge bescherming.

Er zijn twee soorten filters: de chemische (ook wel organisch genoemd) en de minerale (ook wel fysisch filter genoemd). Een chemisch filter trekt in je huid, neemt de straling op en transformeert de slechte straling in warmte, die het weer afgeeft.

Het voordeel van een chemisch filter is dat het een hele goede dekking geeft. Een nadeel is dat sommige chemische filters verboden zijn, bijvoorbeeld in Hawaï, omdat ze een invloed hebben op de natuur. Laat je niet misleiden door de term ‘chemisch’, dit wil slechts zeggen dat de filter voor een omzettingsproces zorgt. Het heeft niets te maken met chemicaliën!

Een mineraal filter legt een laagje op de huid en weerkaatst als een soort spiegeltje alle straling. Belangrijk is dat je voldoende smeert om zo een goed laagje op de huid te krijgen.

Het nadeel van sommige minerale filters is dat er nog wel eens zo’n wit laagje achter kan blijven en dat je het product goed moet verdelen om een goed beschermingslaagje te krijgen.

Hoe werkt zo’n filter?

Zonproducten hebben allemaal verschillende factors. Bijvoorbeeld 15, 20, 30 of 50. De meest gebruikte zijn factor 30 en 50. Nu lijkt het door de cijfers dat factor 50 bijna twee keer zo goed beschermd als factor 30, maar niets is minder waar! Factor 30 beschermt voor 97%, factor 50 voor 97,3%. Daar zit dus niet zoveel verschil.

Het verschil zit hem namelijk in de tijd dat je langer in de zon kunt blijven. Een rekenvoorbeeld: stel, je kunt op een heel zonnige dag 10 minuten in de zon zonder te verbranden. Met een factor 30 kun je dan 10×30= 300 minuten in de zon (wel elke 2 uur bijsmeren!)

Met een factor 50 kun je 10×50= 500 minuten in de zon. Ook hier moet je steeds bijsmeren en na deze tijd de zon uit.

Ons advies

Om je gezicht tegen UV-straling te beschermen adviseren wij om, het hele jaar rond, je gezicht in te smeren met een SPF. Met deze zonnige dagen kun je je extra insmeren wanneer je naar buiten gaat. Hou er rekening mee dat een factor maar 2 uur actief beschermd en dat de werking daarna afneemt. Iets dat je ’s morgens aangebracht hebt, werkt vroeg in de middag al niet meer.

Hou er ook rekening mee dat een factor alleen goed beschermd als je er voldoende van aanbrengt. Een beetje dik dus! Zodoende beschermd een dagcrème met SPF of make-up met SPF niet voldoende om je huid echt goed te beschermen.

Gebruik dus altijd een aparte SPF om je huid goed te beschermen. Stapelen van SPF is wel heel goed, dus bijvoorbeeld een SPF en daar overheen make-up met SPF.

Als je make-up draagt, dan is het wat lastiger om bij te smeren. Daar hebben wij een fantastische oplossing voor: de Solar Defense Body. Laat je niet misleiden door het woord ‘Body, want het mag gewoon op het gezichtt gebruikt worden. Dit is een handige spray, die je zó over je make-up heen aanbrengt. Wel goed reinigen ’s avonds!

De beste zonproducten voor je huid bestel je hier!