Het circadiaans ritme… heb jij daar wel eens van gehoord? Het lichaam is onderhevig aan een ritme van ongeveer 24 uur. Het bepaalt het slaap en waakritme, maar het speelt ook een rol in de epigenetische processen die bepalen hoe onze huidcellen werken. Zo heeft je huid dus ook een eigen dag- en nachtritme! Hoe dat precies werkt ga ik je in deze blog leren!

Het ritme van je huid

Wist je dat je huid ook een eigen ritme heeft. Overdag doet je huid namelijk andere dingen dan in de nacht. En hier kun je heel goed op inspelen om niet alleen het mooiste uit je huid te halen, maar ook om het beste uit je producten te halen.

Overdag

Overdag heeft je huid de hoogste bescherming, is je huid wat dikker, heeft het de hoogste talgproductie en de hoogste pH waarde en de langzaamste celdeling.

In de nacht heeft je huid de hoogste DNA reparatie, de beste celdeling, een hogere huidtemperatuur, kunnen je producten beter in je huid trekken, heb je de meeste jeuk (bijvoorbeeld bij eczeem) heb je het hoogste vochtverlies, een betere doorbloeding en een slechtere barrière herstel van de huid.

Hier kun je dus met je huidverzorgingsroutine handig op inspelen!

Waar heeft je huid ’s morgens behoefte aan?

In de morgen, dus wanneer je je dagverzorging aanbrengt, heeft je huid het meeste behoefte aan antioxidanten om te beschermen tegen milieuvervuiling en stress, heeft het een lichte hydratatie nodig en een goede bescherming tegen UV-stralen. (Ook in de herfst en winter, omdat UV-A er het hele jaar door is en voor huidveroudering zorgt!)

Het beste tijdstip om je huid te verzorgen in de ochtend is tussen 6.00 uur en 7.30 uur.

En in de avond?

In de avond heeft je huid meer behoefte aan herstellende ingrediënten, diepe hydratatie en herstel van de barrière.

Het beste tijdstip om je huid in de avond te verzorgen is voor 21.00 uur.

Natuurlijk is het geen ramp als je eerder of later dan de beste tijdstippen je huid verzorgt, maar je kunt het meenemen als extra tip!

Welke producten passen er het beste bij?

Fijne producten voor de ochtend zijn het Hydrostem serum, het Luma Pro-C serum, Nimni day cream, de Facelift crème en de Solar Defense.

Herstellende producten in de avond zijn het power serum, nimni cream met retinol, moisture reset voor diepe hydratatie, Hydro-lock sleep mask en Lip lock lippenmasker.

’s Morgens kun je bijvoorbeeld beter je gezicht reinigen met de cleansing gel en ’s avonds met de Make-up melt en de Cashmere cleanse. Hiermee stem je beter af op de behoeften van je huid!

Wil je advies dat is afgestemd op het ritme van jouw huid? We staan graag voor je klaar!