Merk jij ook aan je huid dat het weer kouder is? Je huid is droog en trekkerig. Misschien heb je zelfs hier en daar wat schilfertjes of jeukt je huid van de droogte. Je kan smeren wat je wil, maar beter wordt het niet. In deze blog leg ik uit hoe een droge huid ontstaat én wat nou écht werkt!

Huidcement

Om te weten wat je tegen een droge huid moet doen, is het belangrijk dat je weet hoe deze ontstaat.

Je huid bestaat uit verschillende lagen: de opperhuid aan de buitenkant die voornamelijk uit dode huidcellen bestaat, de lederhuid in het midden als levende huidlaag en het onderhuids bindweefsel. Bij een droge huid gaat het om de lederhuid en de opperhuid. De lederhuid is de levende huidlaag en deze geeft voeding aan de basaalcellenlaag van de opperhuid. Op het moment dat deze voeding aan de huidcellen niet optimaal is, zal de celdeling niet helemaal optimaal verlopen. De levende huidcellen sterven af naarmate ze opschuiven naar boven en vormen een beschermende laag. Uit de dode huidcellen komen vetten die een cementlaagje vormen. Je kunt dit zien als een bakstenen muurtje. Als het cement er goed tussen zit, heb je een stevig muurtje. Mist het hier en daar wat cement, dan is de muur niet afgesloten meer en kun je er doorheen kijken.

Op het moment dat er minder voeding bij de huidcellen komt, wordt ook dit cementlaagje minder goed. Dit cementlaagje zorgt voor een lekker soepele huid en dat het vocht goed inde huid blijft. Ook verschillende factoren van buitenaf hebben invloed op dit cementlaagje, bijvoorbeeld een lage luchtvochtigheid, grote temperatuurverschillen en bijvoorbeeld te heet douchen.

Om je huid dus minder droog te krijgen, moeten we ervoor zorgen dat de lederhuid in optimale conditie komt. Deze zorgt immers voor de voeding aan de opperhuid. Ook wanneer je ouder wordt, wordt de lederhuid dunner, waardoor het minder goed voedingsstoffen door kan geven.

We moeten er dus voor gaan zorgen dat de lederhuid dikker en gezonder wordt. Dit doen we bijvoorbeeld met retinol. Retinol, oftewel vitamine A, zorgt voor meer collageenaanmaak en een betere celdeling. Wanneer de collageenaanmaak wordt geactiveerd, wordt de huid voller en steviger. Precies wat we nodig hebben voor een minder droge huid! Hoe gezonder de lederhuid wordt, hoe minder droog de opperhuid.

Smeren aan de buitenkant

Ook aan de buitenkant kunnen we wat doen om de huid minder droog aan te laten voelen. Dit doen we met speciale serums en crèmes die de huidbarrière versterken. Zo werk je aan zowel de binnen- als de buitenkant van de huid.

Voeding

Ook voeding kan helpen om je huid minder droog te maken. Je hebt immers gelezen dat je huid zijn voedingsstoffen afgeeft aan de opperhuid. Voedingsstoffen die jij eet!

Door goede vetten te eten ondersteun je je huid (en eigenlijk je hele lichaam!) Wist je bijvoorbeeld dat om alle cellen een membraan zit dat opgebouwd is uit vetten. Door dus goede vetten te eten, ondersteun je je huidcellen.

Goede vetten vind je o.a. in noten, avocado’s, (koude!) olijfolie, chiazaad, lijnzaad, vette vis (of lekker makkelijk: visoliecapsules!) Wij kunnen je, naast het adviseren van een goed retinolproduct en een goede crème, ook hierin tips en adviezen geven!