Het is de wens van veel vrouwen om een gezondere en stralende huid te hebben. Maar voor veel vrouwen is het niet vanzelfsprekend om een gezonde huid te hebben met die begeerlijke glow.

Daarom is het belangrijk om je huid op de goede manier -dagelijks- te verzorgen met producten die bij je huidconditie passen. In deze blog ga ik je vertellen welke ingrediënten in ieder geval in je dagelijkse verzorging moet zitten!

GRASPS

Gek woord, hè?!? Dat komt omdat het geen woord is, maar een acroniem voor: Groeifactoren, retinol, antioxidanten, stamcellen, peptiden en SPF. Dit zijn namelijk dé ingrediënten die je in je verzorgingsproducten moet hebben, elke dag, elke ochtend en elke avond. (Op de SPF na, want die gebruik je alleen in de ochtend 😉 ) We gaan ze een voor een langs.

Groeifactoren

Groeifactoren zijn hele nuttige stofjes in ons lichaam en dus ook in onze huid. Taken van groeifactoren in onze huid zijn o.a.: het verwijderen van beschadigde huidcellen, het vergroten van de celactiviteit, herstellen en voorkomen van rimpels en het vergroten van de aanmaak van collageen en elastine. Menselijke groeifactoren worden niet gebruikt in cosmetica. We maken gebruik van zogenaamde bio mimetica; dit kunnen botanische extracten zijn of peptiden die de activiteit van menselijke groeifactoren ondersteunen en stimuleren.

Retinol

Een van mijn favoriete ingrediënten! Waarom? Omdat het onwijs veel effect heeft op je huid! Retinol is een vorm van vitamine A en het stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen in de huid. De opperhuid met dode huidcellen wordt dunner (en dus gladder, egaler en stralender!) en de lederhuid wordt dikker en steviger. Precies zoals we willen!

Het voordeel van de retinol in de HydroPeptide Nimni cream: doordat de retinol gekoppeld is aan een peptide, heeft het een nog betere werking! Verder is van retinol bewezen dat het werkt, zorgt het voor een afname van de collageen afbraak, helpt het beschadigde cellen te repareren en het helpt om pigmentvlekjes en acnelittekentjes te herstellen.

Antioxidanten

Hier heb je vast wel eens van gehoord. En waarschijnlijk ook wel van vrije radicalen. Maar wat is het nou precies? In je lichaam vindt constant een wisselwerking plaats van verschillende chemische processen. Bij deze processen, denk bijvoorbeeld aan de ademhaling, komen vrije radicalen vrij. Dit is een normaal proces en dit hoort ook gewoon zo te zijn. Alleen wanneer we meer van ons lichaam gaan vragen, zoals bij stress, roken en veel in de zon bijvoorbeeld, dan komen er meer vrije radicalen vrij waar je cellen schade van kunnen ondervinden.

Een vrije radicaal is namelijk een molecuul dat een elektron mist. En deze elektron steelt de vrije radicaal bij een gezonde cel. Hierdoor is de gezonde cel ook niet meer compleet en ondervindt schade.

Antioxidanten geven de vrije radicaal het missende elektron, zodat de schade die ze aan kunnen richten beperkt blijft. Antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine A, C en E en alphaliponzuur. Het werkt ontstekingsremmend. We krijgen antioxidanten binnen via onze voeding, maar zitten voor je huid ook verwerkt in de producten van HydroPeptide, zoals bijvoorbeeld het Hydrostem serum, welke de huidcellen beschermd.

Stamcellen

Laat ik meteen even met de deur in huis vallen en een groot misverstand uit de wereld helpen: er worden geen menselijke stamcellen gebruikt in cosmetica alleen botanische stamcellen. En nee, er groeien dan geen bloemetjes uit je huid 😉 Hoe het werkt: een stamcel is een blanco cel die nog van alles kan worden. Voor een botanische stamcel kan dat dus zijn: een wortelcel, stam-cel, bladcel of bloemcel, om maar wat te noemen. Omdat deze cel in actie moet komen wanneer het nodig is, heeft de stamcel veel stofjes in zich om snel te kunnen groeien en de cel die die wordt meteen een succesvolle start te geven. Deze extracten worden uit de cel gehaald en verwerkt in cosmetica. Het is dus een heel krachtige, ondersteunende en herstellende werkstof. Zoals je wellicht begrijpt is het vrij kostbaar om werkstoffen uit een cel te halen en heb je veel botanische cellen nodig om genoeg werkstoffen uit te halen om te verwerken in cosmetica. Daarom gebruiken alleen de beste merken deze stoffen in hun producten.

Peptiden

Peptiden zijn korte ketens van aminozuren, oftewel eiwitfragmenten. Ze geven de huid signalen af om de conditie van de huid te verbeteren en de huid op een betere en jongere manier te laten handelen.

De voordelen van peptiden in cosmetica:

  • kleine structuur, daardoor kunnen ze goed in de huid trekken
  • natuurlijk, ze worden herkend door de huid
  • veelzijdig, er worden meer dan 70 verschillende peptiden gebruikt in de HydroPeptide lijn
  • synergetisch: veel peptiden werken samen met elkaar voor een nog beter resultaat.

Er zijn verschillende soorten peptiden, ieder met een eigen functie. Zo zijn er peptiden die de collageen aanmaak stimuleren, gevoeligheden in de huid uitschakelen, of peptiden die ervoor zorgen dat andere ingrediënten beter op de plaats van bestemming in de huid aankomen.

SPF

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren. Niet alleen als je naar het strand gaat, maar elke dag. En ga je naar buiten: smeer je weer in. Er is geen verschil in op het strand in de zon zitten, of even naar de supermarkt lopen. Zon is zon, buiten is buiten. Omdat je gezicht al je hele leven elke dag buiten is, (of licht vangt, ook als je binnen bent) zal je gezicht dus het snelst verouderen. Smeren dus! Wel adviseren we om bijvoorbeeld met je armen en benen regelmatig het zonnetje in te gaan voor de aanmaak van vitamine D via je huid. Maar je gezicht: altijd insmeren!

Een goede SPF bevat filters tegen UV-B, dus tegen verbranden en UV-A, tegen scahde aan de cellen die de huid laten verouderen. Het getal dat genoemd wordt op je verpakking is de factor tegen UV-B en een rondje met UV-A erin (Europese producten) of de tekst “broad spectrum” (Amerikaanse producten) geven aan dat ze ook tegen UV-A beschermen.

Factor 30 beschermt met 97%, factor 50 met 98%. Daar zit dus niet zoveel verschil in. Het zegt meer over de tijd dat je langer in de zon kunt blijven. Een rekensommetje: stel je kunt zonder SPF, 10 minuten in de zon, zonder te verbranden. Met een SPF 30 kun je dan 10 × 30= 300 minuten in de zon blijven, mits je elke 2 uur weer smeert! Met factor 50 is dat 10 × 50 = 500 minuten. Wel elke 2 uur smeren! Door te smeren koop je geen tijd bij! Na die 300 of 500 minuten moet je de zon uit! Zo kan het zijn dat je toch nog verbrand!