Welke vitaminen zijn goed voor je huid

De ‘R’ is weer in de maand! En hoewel we een heerlijke nazomer hebben is een extra vitamine-shot voor je huid geen overbodige luxe!

Vitaminen zijn stofjes die een reactie in de cellen bewerkstelligen. We weten allemaal dat we voldoende vitaminen nodig hebben om gezond en fit te zijn en dat is voor je huid niet anders. In deze blog licht ik de belangrijkste vitaminen voor je huid toe, waarbij ik me in dit artikel beperk tot de vitaminen die in cosmetica verwerkt zijn.

Vitamine C

Een van de belangrijkste vitaminen voor je huid is vitamine C. Vitamine C is betrokken en noodzakelijk bij de aanmaak van collageen. Wil je je huid stevig houden, dan is vitamine C een must. De fibroblast (de cel in de lederhuid die collageen aanmaakt) verbruikt vitamine C. Daarnaast is het ook een hele goede antioxidant die celschade door vrije radicalen voorkomt en herstelt. Het nadeel van vitamine C is dat deze stof in cosmetica erg onstabiel is. Dit wil zeggen dat wanneer er zuurstof bij komt (als je je potje opent of wanneer je het op je huid aangebracht hebt) de vitamine C oxideert. Daarom moet je in olie oplosbare vitamine C gebruiken. Dit is stabiel én wordt beter door de huid opgenomen.

Welke vitaminen zijn goed voor je huid
Welke vitaminen zijn goed voor je huid

Vitamine E

Een echte huidvitamine, dat is vitamine E. Het is betrokken bij herstelprocessen in de huidcellen. Een reparatie-vitamine dus! Dit maakt vitamine E dan ook een geliefd ingrediënt bij het herstel van littekens. Heb je een wond(je) dan kun je beginnen met smeren van vitamine E op het moment dat de korstjes eraf zijn. Bij onze litteken behandelingen maken wij ook graag gebruik van de Remodelling cream met een extra hoge dosis vitamine E. Ook voor het verstevigen van je huid is dit een vitamine die niet mag ontbreken!

Vitamine A

Vitamine A is er in verschillende vormen. Echte vitamine A is alleen verkrijgbaar op doktersrecept en is een zuur. Het wekt goed, maar is niet prettig in gebruik. Een cosmetische variant is retinol. In een percentage van 0,5 procent is dit een krachtig en effectief ingrediënt tegen rimpels, pigmentvlekjes en puistjes. Het is wel een product met gebruiksaanwijzing. Omdat retinol de celdeling activeert kan je huid gaan schilferen en/of schraal aan gaan voelen. De kunst is om dit product in een frequentie te gebruiken dat je er nèt geen schilfertjes van krijgt. Een mildere vorm is een afgeleide van vitamine A en komt veel voor in producten. Daar helpt het enorm hij huidvernieuwing. En dát vinden we weer fijn, want huidvernieuwing betekent mooie, gezonde huidcellen!!!