Word je wel bruin met factor 50

Hier zou ik een heel kort antwoord op kunnen geven, maar dan wordt deze blog zo kort 😉

Het is een veel voorkomend misverstand dat mensen denken niet bruin te worden als ze factor 50 smeren. En ook in ons HuidCenter krijgen we regelmatig te horen dat men liever geen hoge factor gebruikt, omdat ze dan niet bruin worden. Deze angst is echter onterecht. Het antwoord op de vraag is dan ook ‘ja’, dat had je vast al door. Hoe dit precies werkt ga ik je uitleggen.

Hoe werkt zo’n factor nou precies?

Veel mensen denken dat ze met een hogere factor beter beschermd zijn dan met een lagere factor. Dit is echter niet zo, althans, niet helemaal. Zo beschermt een factor 30 voor 96,7% en beschermt factor 50 voor 98%. Je zou denken, aan de getallen van de factor gezien, dat de bescherming bijna het dubbele is, maar zoals je ziet is het verschil in bescherming slechts 1,3%. Een factor zegt namelijk niet zoveel over hoe sterk de bescherming is, maar over hoeveel langer je in de zon kunt zonder te verbranden. Dit zal ik uitleggen met een rekenvoorbeeld:

Stel, je kunt op een zonnige zomerdag 10 minuten in de zon en dan wordt je huid rood. Je kunt dan met een factor 30 de volgende rekensom maken: 10×30=300 minuten in de zon.

Smeer je factor 50 dan is de som 10×50=500 minuten. Je kunt dus met factor 30 vijf uur in de zon blijven, mits je iedere twee uur bij smeert, met factor 50 is dat acht uur, mits je iedere twee uur bij smeert. Ben je van plan om vrij lang buiten te vertoeven, kies dan altijd voor een factor 50, want anders verbrand je alsnog!

Je ziet ook dat er twee procent ‘overblijft’. Dit is met geen enkel product weg te filteren. Er is dus altijd een stukje UV-straling dat niet weg te filteren valt. Hierdoor word je dus ook met een factor 50 bruin. Het gaat wat minder snel dan wanneer je een factor 15 zou gebruiken, maar bruin worden kan zéker. En mooier bruin vooral! Doordat het geleidelijker gaat heeft je huid de tijd om goed te bruinen.

Let wel: bruin worden is een proces in de huid dat alleen gebeurt wanneer het lichaam teveel UV-straling tot zich krijgt. Hoewel wij bruin worden als prettig ervaren, is het voor je huid minder prettig! Die wil koste wat kost het DNA in de celkernen beschermen en maakt daarom pigment aan. Wanneer je je goed insmeert en langzaam aan bruin wordt, is dit voor de huid ook prettiger dan dat je in een keer vol in de zon gaat liggen bakken! Doordat het geleidelijker gaat, heb je ook minder kans op vervellen.

Ik hoop dat deze blog je meer inzicht heeft gegeven over hoe een factor 50 werkt en waarom je vooral lekker moet smeren als je op vakantie gaat, of hier in Nederland van de heerlijke zon wil genieten. En ja, ook met factor 50 krijg je een heel mooi bruin velletje!

Dit is trouwens mijn favoriete factor 50:

https://webshop.hydropeptide.nl/beautiful-balance/shop/product/hydropeptide-solar-defense-non-tinted