Zo krijg je een gezonde huid

Het gaat er niet om hoe oud je bent, het gaat erom hoe gezond je huidcellen zijn! Dit is een inzicht dat ik een tijd geleden kreeg tijdens een masterclass epigenetica in huidverjonging. En het klopt: waarom ziet de huid van de een er met vijftig uit als een druif en de ander als een uitgedroogde krent? Natuurlijk heeft dit te maken met genen, maar zeker niet alles! Circa 60% is genetisch bepaald, dus 40% heb je gelukkig zelf in de hand! Alles draait om celgezondheid! Wat je eraan kunt doen om een gezonde huid te krijgen én je huid zo lang mogelijk jong en fris te houden lees je in deze blog!

Epigenetica

Dit vind ik een uitermate interessant onderwerp, waar ik zelfs in januari een opleiding voor ga volgen. Je kent waarschijnlijk wel het woord ‘genen’. Dit is waar je DNA in opgeslagen is en dit is je Blueprint van wie jij bent. Hoe je er uit ziet, welke kleur ogen en haar je hebt etc.

Epigenetica is datgene waarmee je bepaalde invloeden van je DNA kunt beïnvloeden. Om je een voorbeeld te geven: stel je beide ouders hadden snel rimpels en een slappe huid. De kans dat jij dit ook in je genen hebt is groot. Maar stel dat je op tijd begint met goede huidverzorging, activerende behandelingen ondergaat, niet rookt, verstandig met de zon omgaat etc., dan zorg je ervoor dat datgene dat in je genen aanwezig is, niet tot uiting komt. Je zorgt ervoor dat die slappe huid niet tot uiting komt.

Dit is epigenetica en kun je op meerdere aspecten toepassen. Uiteraard beperk ik me in de uitleg tot de huid. Zo kun je ervoor zorgen dat de vorming van rimpels tot een minimum beperkt wordt, je pigmentvlekken te slim af kunt zijn, verslapping van de huid zo lang mogelijk uitstelt, je spierweefsels stevig houdt, volume in je huid houdt, en noem maar op.

Een gezonde huid is een huid waarbij de huidcellen in een optimale conditie zijn. Een verouderde huid is een huid waarbij de huidcellen schade hebben opgelopen. De cel gezondheid is aangetast.

Voorwaarden voor een gezonde huid

Een verouderde huid heeft een tekort aan: energie, werkstoffen, bouwstoffen en is minder actief. Om je huid te verjongen, gezond te maken of zo lang mogelijk in optimale conditie te houden, moet je ervoor zorgen dat je deze vier dingen aanpakt.

Dit doe je met de juiste behandelingen en het belangrijkste: goede producten voor thuis. Dit laatste is enorm belangrijk, want wat jij zelf elke dag, twee keer doet, heeft de meeste impact. Zowel positief als negatief, dus zorg ervoor dat hetgeen je elke dag doet, het juiste is voor je huid.

Goede ingrediënten

Zorg ervoor dat je huidverzorgingsproducten de volgende ingrediënten bevat: peptiden, vitamines, groeifactoren, retinol, niacinamide, antioxidanten, vitamine C. Verder is het belangrijk elke dag, ook in de herfst en in de winter een SPF te gebruiken om  je huid beschermen tegen UV  stralen ( én de straling van het beeldscherm  van je telefoon, tablet of computer!)

Huidverbetering is echt maatwerk. We maken maar al te graag een persoonlijk plan van aanpak voor je, zodat ook jij je mooiste huid ooit gaat bereiken!