Zuurgraad van de huid
Zuurgraad van de huid
Wanneer je weleens bij ons in het instituut bent geweest, dan weet je dat wij altijd, naast het vocht- en vetgehalte van de huid, ook de zuurgraad van de huid meten voor elke behandeling. Of misschien heb je er weleens van gehoord; de zuurgraad van de huid. Maar wat is dit precies en waarom is de juiste zuurgraad van de huid belangrijk voor een goede huidconditie? Je leest het in deze blog!
Een klein lesje scheikunde
Misschien weet je het nog van de scheikundeles van de middelbare school; de schaal waarop de indeling te zien is over de zuurgraad. Deze loopt van zuur (0) naar basisch (14) met in het midden neutraal (7). De zuurgraad, ook wel aangeduid met de letters pH, wordt ingedeeld aan de hand van deze schaal. Zo is een schoonmaakmiddel heel basisch, meestal rond de tien, en citroensap erg zuur. De huid heeft een ideale zuurgraad tussen de 4,5 en 5,5. Dit wordt ook wel ‘pH huidneutraal’ genoemd, niet te verwarren met ‘neutraal’, want zoals je ziet op de tabel heeft dat een andere waarde.
De huid is een beetje zuur zodat het een natuurlijke barrière vormt tegen bacteriën en schimmels die van nature op de huid leven. Dit klinkt misschien een beetje eng, maar als de huid goed in balans is dan is deze barrière juist goed en geeft het geen problemen. Is de zuurgraad van de huid te laag, dus erg zuur onder de 4,5, dan is dus de barrière verstoord en kunnen bacteriën eerder problemen veroorzaken. In dit geval vaak acné. Is de zuurgraad te hoog, boven de 5,5, dan is de huid vatbaarder voor bijvoorbeeld eczeem, schilfertjes of een doffe huid.
Een verstoorde zuurgraad
Door allerlei invloeden kan de zuurgraad van de huid verstoord raken. Door douchen bijvoorbeeld. Water heeft een pH van ongeveer 8. Dit brengt de huid dus behoorlijk uit balans. Zeker als er een doucheproduct gebruikt wordt dat de huid uitdroogt (herkenbaar aan het schuim) De huid heeft een paar uur nodig om te herstellen. Als dit vaak gebeurd, en over het algemeen douche je natuurlijk elke dag 😉 , kan je huid uitdrogen, schilfertjes krijgen, gaan jeuken en in extreme gevallen eczeem krijgen. Ditzelfde geldt voor de huid van je gezicht. Maar al te vaak horen wij als huidcoach dat er gereinigd wordt met producten die de zuurgraad van de huid behoorlijk aantasten, bijvoorbeeld door een schuimende reinigingsgel te gebruiken. Op deze manier kan er een huidprobleem ontstaan door verkeerde huidverzorging. Belangrijk dus om je huid op de goede manier te reinigen! En hiermee bedoelen we hydrofiel reinigen. Dit wil zeggen dat het product waar je mee reinigt te vermengen is met water, maar zónder de huid uit te drogen. dit geldt ook voor het product voor onder de douche.
Ook het gebruik van medicatie, zoals bijvoorbeeld antibiotica, kunnen de zuurgraad van de huid beïnvloeden. Wanneer de zuurgraad voor langere tijd te hoog blijft, dan wordt de celdeling trager en de huid doffer. Vaak bij een oudere huid is de zuurgraad te hoog.
Wat kun je doen om de zuurgraad te verbeteren?
Het is voor jezelf niet vast te stellen wat de zuurgraad van je huid is. Daarom doen wij altijd een huidmeting zodat we exact kunnen bepalen wat de zuurgraad van de huid is. Is deze erg uit balans, dan werkt een fruitzuurpeeling vaak goed. Doordat de peeling erg zuur is wordt tijdelijk de huid ook erg zuur, zodat een te hoge zuurgraad herstelt. Ook het op de juiste manier reinigen en het smeren van de juiste crème zorgt dat de zuurgraad van de huid in balans wordt gebracht, want ook crème’s hebben een zuurgraad.
Wil je weten wat de zuurgraad van jouw huid is? Je bent altijd welkom voor een gratis huidmeting!